Vinou protichůdných signálů se ropa obchoduje téměř beze změny

18.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 18. října (ČTK) - Ropa se v závěru týdne vinou protichůdných signálů obchoduje téměř beze změny. Trh posuzoval zprávu, že čínská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí nejpomaleji za posledních nejméně 26 let. Zároveň se ale v září zvýšila aktivita čínských rafinerií. Čína je největším dovozcem ropy na světě.

Severomořská ropa Brent kolem 18:00 SELČ ztrácela zhruba 0,5 procenta na 59,62 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) naopak vykazovala nárůst o 0,1 procenta na 53,96 dolaru za barel. Za celý týden Brent ztrácí asi 1,5 procenta a WTI kolem 1,4 procenta.

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o šest procent, což je méně, než čekali analytici. Ve druhém čtvrtletí růst činil 6,2 procenta. Čína tak pociťuje dopady obchodní války se Spojenými státy, která trvá už přes rok. Největší vliv mělo podle agentury AP oslabení výroby, investic a vnitřní spotřeby.

Navzdory tomuto tlaku se ale v září aktivita čínských rafinerií zvýšila meziročně o 9,4 procenta.

Množí se rovněž náznaky, že se Číně a Spojeným státům daří dosahovat pokroku v jednáních o obchodní dohodě. Současný spor obou největších světových ekonomik vyvolává obavy ze zpomalení globálního růstu, což by poptávku po ropě patrně snížilo.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 59,62 59,91 New York - NYMEX WTI listopad 53,96 53,93

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK