MMF odložil změny ve struktuře akcionářů na prosinec 2023

19.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. října (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) odložil rozhodnutí o navýšení kapitálu a změně struktury akcionářů, které by dalo větší hlas Číně a dalším rozvíjejícím se zemím, na prosinec 2023. Všech 189 členských zemí se tak dohodlo, že zatím ponechají úvěrové zdroje fondu na jednom bilionu USD (23 bilionů Kč).

MMF plánoval uzavřít pravidelný přezkum kvót a hlasovacích práv na současném výročním zasedání. Reforma by posunula Čínu z její současné pozice třetího největšího přispěvovatele do fondu na druhé místo, za Spojenými státy. Kvóty stanovují maximální částku finančních zdrojů, které jsou členské země povinné poskytnout MMF, a podle fondu odrážejí relativní pozici země ve světové ekonomice. Poslední reforma kvót se uskutečnila v roce 2010 a plně zavedena byla v roce 2016, po schválení americkým Kongresem.

Čína jako druhá největší ekonomika světa podporuje reformu, která by posílila její hlas, ale také hlas dalších velkých, rychle rostoucích rozvíjejících se ekonomik v rámci MMF. Spojené státy jsou ale proti. Předchozí reforma také snížila vliv Německa, Francie a Británie.

Reforma kvót vyžaduje schválení celkem 85 procenty hlasovacích práv. To znamená, že Spojené státy mají faktické veto případné změny, uvedly agentury Kjódó a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK