MMF: Obchodní spory oslabují ekonomiku, je třeba reformovat WTO

19.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. října (ČTK) - Obchodní spory patří mezi hlavní rizika ohrožující světové hospodářství, uvedl dnes Mezinárodní měnový fond (MMF) v komuniké. MMF si uvědomuje, že je nezbytné se tímto problémem zabývat, což zahrnuje i reformu Světové obchodní organizace (WTO). Informovala o tom agentura Reuters.

\"Silný mezinárodní obchodní systém, který by současné i budoucí problémy řešil důsledně prosazovanými pravidly, by podpořil globální růst,\" uvedla MMF. \"Uznáme, že je nezbytné obchodní spory vyřešit a podpořit nezbytnou reformu WTO, a zlepšit tak její fungování,\" stojí dále v komuniké.

Nová šéfka MMF Kristalina Georgievová na tiskové konferenci řekla, že členské státy na výročním zasedání probíraly způsoby, jak zvýšit společný tlak na země, aby dodržovaly pravidla světového obchodu a přispívaly k nim, a tak se snížila nejistota podrývající hospodářský růst.

Zástupci členských států podle ní popsali jasnou souvislost mezi obchodními spory, větší nejistotou, snížením investic, pomalejším růstem a ztrátou pracovních míst. Dalším faktorem, který posléze klesá, je důvěra spotřebitelů, poukázala Georgievová na pilíř, co dosud udržoval výkon amerického hospodářství, ale nyní vykazuje oslabení.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK