Personál dceřiných firem Lufthansy prodloužil stávku na celý den

20.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Praha 20. října (ČTK) - Palubní personál dceřiných firem německé letecké společnosti Lufthansa prodloužil dnešní stávku za vyšší mzdy na celý den. Původně byla šestihodinová a skončit měla už před polednem. Omezení se týká společností Eurowings, Germanwings, Lufthansa CityLine a SunExpress, informovala dnes agentura Reuters. Žádné zrušené lety do Prahy zatím oznámeny nebyly.

Stávku plánovanou původně na dobu od 05:00 do 11:00 vyhlásil odborový svaz UFO. O jejím prodloužení dnes rozhodl se zdůvodněním, že mateřská Lufthansa účastníkům stávky pohrozila ztrátou zaměstnání. Zaměstnanci se domáhají i zlepšení pracovních podmínek.

Protest se týká základen na několika německých letištích včetně Hamburku, kde bylo dnes ráno zrušeno 12 příletů a 12 odletů. Mezi nimi jsou linky do Neapole nebo Kolína nad Rýnem, uvedla agentura DPA.

Mluvčí Lufthansy sdělil, že stávka je nelegální, jelikož pozice UFO jako zástupného orgánu zaměstnanců je pochybná. Právě pravomoci řídících orgánů UFO Lufthansa dlouhodobě zpochybňuje, důvodem protestní akce je i eskalující spor ohledně mezd a penzí.

\"Podle současných informací by všechny lety Germanwings a Eurowings v Praze měly být operovány podle platného letového řádu. Situace se nicméně může změnit,\" řekl v sobotu ČTK mluvčí pražského letiště Roman Pacvoň.

Na dnešek byla naplánovaná také varovná stávka zaměstnanců mateřské Lufthansy, německý dopravce ji ale odvrátil příslibem zvýšení mezd o dvě procenta. Nabídka se však po přezkoumání setkala s kritikou odborů, podle kterých opomíjí daňové úlevy a pracovní podmínky zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK