Britská libra po odkladu schválení brexitové dohody oslabuje

21.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney/Londýn 21. října (ČTK) - Britská libra dnes oslabuje poté, co dolní komora britského parlamentu o víkendu odsunula schválení brexitové dohody, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. Kolem 08:00 SELČ libra vůči dolaru ztrácela 0,6 procenta na 1,2905 USD. Minulý týden se přitom vyšplhala až na pětiměsíční maximum 1,2990 USD.

Podle analytiků nicméně víkendový vývoj snížil riziko brexitu bez dohody, což brání výraznějšímu propadu libry. Banka Goldman Sachs v nedělí snížila pravděpodobnost brexitu bez dohody na pět procent z dříve předpokládaných deseti procent, napsala agentura Reuters.

Euro si dnes vůči libře připisuje zhruba 0,4 procenta na 0,8644 GBP. Vůči dolaru jednotná evropská měna ztrácí přibližně desetinu procenta na 1,1155 USD.

Po sobotním rozhodnutí parlamentu odložit schvalování brexitové dohody musel britský premiér Boris Johnson v souladu s takzvaným Bennovým zákonem z počátku září požádat předsedu Evropské rady Donalda Tuska o další odklad termínu odchodu Spojeného království z evropského bloku. Do Bruselu nicméně poslal kromě nepodepsané žádosti o odklad i další podepsaný dopis, ve kterém uvedl, že s odkladem nesouhlasí a považuje ho za chybu.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK