ŘSD dočišťuje D1 na Benešovsku po nehodě, na jaře ji opraví

21.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Psáře (Benešovsko) 21. října (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) stále pracuje na dálnici D1 v místě tragické nehody z 13. října, aby úsek dočistila. Při havárii cisterny a čtyř osobních aut jeden řidič uhořel, deset lidí ošetřili záchranáři. Dnes a v úterý čistí silničáři povrch tryskáním, čímž odstraňují poslední zbytky uniklé olejové směsi i poškozený povrch, do dvou týdnů se místo zbrousí. Na jaře se sem silničáři vrátí, musejí položit nový povrch, řekl dnes ČTK mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Cisterna s palmovým olejem se v neděli 13. října večer převrátila na bok přes oba jízdní pruhy a začala hořet. Narazila do ní čtyři osobní auta, některá se vzňala. Řidič jednoho z osobních aut uhořel. Škoda byla odhadnuta na deset milionů korun, příčinu policie vyšetřuje. Kvůli vyteklému oleji vozovka klouzala, tuk byl i v kanalizaci. Při požáru s velmi silným žárem se poškodil povrch dálnice.

Pracovníci ŘSD do dvou týdnů místo zbrousí. \"Během zimy tam necháme jezdit provoz bez omezení s tím, že právě tryskáním a broušením dosáhneme hodnot protismykových vlastností, ke kterým nás zavazuje norma. Speciálně v zimě je to klíčové k bezpečnému provozu na dálnici,\" řekl Rýdl. V zimě zde budou moci jezdit maximální rychlostí 130 kilometrů za hodinu.

Na jaře se na místo nehody silničáři vrátí. \"Šest až osm poškozených betonových desek odstraníme a na spodní konstrukční vrstvy, které jsou nezasažené, položíme beton nový,\" řekl Rýdl. Beton bude mít podle něj stejné vlastnosti jako povrch na sousedních místech dálnice, hotovo by mělo být na konci jara.

ŘSD podle Rýdla odhaduje, že tvorba nového povrchu bude stát zhruba milion korun. Další téměř milion muselo ŘSD vložit do současných úprav místa po nehodě.

ŘSD po nehodě na místě také opravila poškozená svodidla. Problémem byla ztuhlým olejem zanesená kanalizace, hrozilo, že se bude muset vyměnit. \"Chemickou cestou jsme ty tuky rozpustili a odčerpali, takže v tuto chvíli je kanalizace v pořádku,\" uvedl mluvčí.

Vážně zraněn byl při nehodě i jeden z policistů, kteří na exitu Ostředek odkláněli provoz. Do služebního auta tvořícího zátaras narazilo přijíždějící vozidlo. Policista sedící uvnitř utrpěl mnohočetná poranění. Vrtulník ho přepravil do nemocnice, kde se podrobil operaci, je mimo ohrožení života. Druhý z policistů stačil před přijíždějícím autem uskočit a utrpěl pouze šok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK