Stav zemědělského sucha je letos výrazně lepší než loni

21.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. října (ČTK) - Stav zemědělského sucha je letos na podzim výrazně lepší než loni, zasahuje pouze tři procenta území, přičemž třemi nejhoršími stupni trpí necelé procento. Zatímco na Moravě je dostatečně naplněná nejen horní vrstva půdy, ale i spodní vrstva od 40 centimetrů do jednoho metru, v Čechách jsou místa, kde přetrvává nedostatek vláhy ve spodní vrstvě, řekl ČTK bioklimatolog a jeden z tvůrců projektu InterSucho Miroslav Trnka.

Upozornil ale, že absolutní podzimní nasycenost půdy bývá poměrně nízká. Bílá mapa, tedy absence sucha, ukazuje, že letos je v půdě stejně nebo více vláhy vzhledem k průměru z let 1961 až 2010 pro toto období.

\"Je to však dobrý předpoklad, že při srážkově průměrné či nadprůměrné zimě dojde k potřebnému naplnění půdního profilu vodou,\" řekl Trnka. Sice již vznikají první globální sezonní předpovědi pro zimu, jaká však bude, se teprve ukáže.

Současný poměrně dobrý stav trvá několik týdnů a je nepravděpodobné, že by nastal větší zlom, protože podzim a zima bývají srážkově chudší než jaro a léto.

Trnka však upozornil, že hydrologická situace, tedy stav povrchových a podpovrchových vod, není stále dobrá, i když je o něco lepší než loni.

\"V posledních pěti letech jsme si na současný stav zvykli, ale určitě to pořád není normální. A pokud bude následovat normální, průměrný průběh počasí, ke zlepšení nedojde. Ale třeba se dočkáme srážkově bohaté zimy,\" řekl Trnka.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK