Sněmovna vzala na vědomí loňské hospodaření státu

23.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Sněmovna dnes vzala na vědomí loňské hospodaření státu. Státní rozpočet skončil schodkem přebytkem 2,9 miliardy korun zatímco schválený rozpočet předpokládal schodek 50 miliard korun. Výhrady k hospodaření státu projevil ve svém stanovisku Nejvyšší kontrolní úřad. Na jeho základě pak přijal sněmovní kontrolní výbor usnesení, v němž konstatuje, že rozpočtová politika vlády snižuje odolnost státního rozpočtu vůči budoucímu možnému zpomalení ekonomiky.

Poslanci závěrečný účet projednali předtím, než začnou projednávat v úvodním kole státní rozpočet na příští rok. Dnes mají schvalovat základní parametry státního rozpočtu. Pro letošek je schválený schodek 40 miliard, stejný vláda navrhuje i na příští rok.

Příjmy státního rozpočtu loni vzrostly meziročně o 130 miliard na 1404 miliard korun. Výdaje se meziročně zvýšily o 121 miliard na 1401 miliard korun. Sněmovna současně s tím schválila vypořádání loňského přebytku tak, že se o 1,6 miliardy korun sníží stav vydaných státních dluhopisů a o 1,3 miliardy zvýší stav na účtech státních finančních aktiv.

Na daních vybral stát loni 1,042 bilionu korun. Výběr daní tak meziročně vzrostl o víc než 62 miliard. Ve státním rozpočtu z toho skončilo 727 miliard, dalších 295 miliard dostaly podle zákona o rozpočtovém určení daní kraje a obce. Téměř 20 miliard dostal Státní fond dopravní infrastruktury. Na straně výdajů směřovalo 557 miliard korun na sociální dávky, bylo to meziročně o 27 miliard víc. Jenom starobní důchody si vyžádaly 361 miliard korun. Platy zaměstnanců státu si vyžádaly 187 miliard korun.

Předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) připomněla, že rozpočet na rok 2018 předkládala Sněmovně ještě bývalá vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) těsně po sněmovních volbách v roce 2017. Sněmovna měla na jeho projednání jen 14 dní. První čtení začalo 5. prosince a 20. prosince rozpočet podepsal prezident Miloš Zeman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK