Moody\'s: Brexit podkopává úvěrovou spolehlivost Británie

23.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. října (ČTK) - V souvislosti s připravovaným odchodem z Evropské unie čelí Británie stále velké nejistotě, což má negativní vliv na hodnocení její úvěrové spolehlivosti. Uvedla to dnes mezinárodní ratingová agentura Moody\'s.

\"Přetrvává značná nejistota kolem načasování a konečné podoby brexitu, což bude mít v Británii pravděpodobně po určitou dobu dopad na rozhodování o výdajích, investicích a přijímání zaměstnanců,\" uvedl Colin Ellis z agentury Moody\'s.

Britská Dolní sněmovna v úterý večer odmítla vládní harmonogram, podle kterého měli poslanci do pátku ukončit projednávání komplikovaného prováděcího zákona k dohodě o podmínkách brexitu. Vláda pak legislativní proces pozastavila a nyní je prakticky vyloučeno, aby Británie v aktuálním termínu na konci měsíce vystoupila z EU na základě dohody o rozluce.

Britský premiér Boris Johnson už o víkendu poslal do Bruselu žádost o tříměsíční odklad termínu brexitu, k čemuž jej donutil zákon schválený v září.

Británie má nyní u agentury Moody\'s třetí nejvyšší úvěrový rating Aa2 se stabilním výhledem. Agentura rating na tuto úroveň snížila v září 2017 ze stupně Aa1. Rozhodnutí tehdy zdůvodnila mimo jiné obavami z hospodářských důsledků odchodu Británie z EU.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK