Kurz dolaru spíše stagnuje, čeká se rozhodnutí o odkladu brexitu

23.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. října (ČTK) - Kurz dolaru k euru i koši měn se dnes příliš nemění. Trhy čekají, jak představitelé EU rozhodnou o žádosti Británie o odklad termínu brexitu, který se má podle nynějšího plánu uskutečnit 31. října.

Kolem 18:10 SELČ dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, mírně rostl o 0,04 procenta na 97,57 bodu. Vůči euru zůstal kurz dolaru na zhruba stejné úrovni 1,1119 USD, k jenu dolar mírně posiloval o 0,1 procenta na 108,63 JPY. Euro vůči jenu zpevnilo o 0,1 procenta na 120,79 JPY.

Devizový trh je po úterním výprodeji, kdy libra klesla jak k dolaru, tak k euru, relativně klidný. Dnes libra vůči dolaru i euru zpevňuje zhruba o 0,2 procenta.

Předseda Evropské rady Donald Trusk na twitteru napsal, že doporučil představitelům EU podpořit odklad. Britský premiér Boris Johnson byl donucen parlamentem požádat o tříměsíční doklad, je zde však možnost, že některé země, zvláště Francie, budou požadovat kratší odklad.

Nejistota kolem brexitu pomáhá hlavně měnám považovaným za bezpečné investice, jako japonský jen a švýcarský frank. Po schválení odkladu odchodu by však tyto měny podle obchodníků měly přestat posilovat, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK