Německá Puma má za sebou nejlepší čtvrtletí v historii

24.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 24. října (ČTK) - Německý výrobce sportovního zboží Puma zvýšil ve třetím čtvrtletí tržby o 17 procent na 1,48 miliardy eur (téměř 38 miliard Kč) a provozní zisk o 25 procent na 162 milionů eur. Menší konkurent Adidasu tak podle generálního ředitele Björna Guldena vykázal své vůbec nejlepší čtvrtletí v historii.

Hlavním růstovým regionem byla pro Pumu i nadále Asie - především Čína - a Spojené státy. V období od července do září se ale firmě podle Guldena dařilo i v Evropě a sousedních regionech, kde obrat stoupl o téměř deset procent.

Na provozní zisk ale tlačí americká cla uvalená na zboží dovážené z Číny - generální ředitel už dříve varoval, že na tento fakt bude firma zřejmě muset zareagovat zvýšením cen. Puma přesouvá výrobu z Číny do jiných asijských zemí, například do Vietnamu. Podle agentury Reuters tak v Číně vyrábí už méně než 25 procent zboží určeného pro americký trh - před pěti lety to byla ještě více než polovina.

Puma proto zůstává navzdory obchodnímu konfliktu mezi Čínou a Spojenými státy optimistická a dokonce opět zvýšila odhad tržeb i zisku. Odhad růstu letošních tržeb posunula z 13 na 15 procent, provozní zisk odhaduje mezi 420 a 430 miliony eur (doposud počítala se ziskem v rozmezí 410 až 430 milionů).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK