Sněmovna schválila výroční zprávy České televize za rok 2016

24.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK

Praha 24. října (ČTK) - Sněmovna dnes po debatě plné sporů schválila výroční zprávy o činnosti a o hospodaření České televize za rok 2016. Sněmovní volební výbor je již dříve obě doporučil schválit. Zprávu o činnosti projednávala Sněmovna od letošního ledna. Řada poslanců hospodaření ČT opět kritizovala a vyjadřovala nad ním pochybnosti. Poslanci by ještě dnes měli projednat výroční zprávy za rok 2017.

Pro schválení zprávy o činnosti ČT za rok 2016 hlasovalo 120 poslanců ze všech klubů kromě SPD, KSČM a nezařazených poslanců. Pro schválení zprávy o hospodaření hlasovalo 117 poslanců, proti ní hlasoval například Pavel Juříček (ANO) a Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Odkládané projednávání zpráv České televize bylo sledované zejména kvůli tomu, že jejich dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady. Rada mimo jiné volí a odvolává generálního ředitele. Zákon o České televizi říká, že Sněmovna může televizní radu odvolat, pokud rada neplní opakovaně své povinnosti stanovené zákonem, nebo pokud Poslanecká sněmovna dvakrát po sobě neschválí výroční zprávu o činnosti nebo výroční zprávu o hospodaření. Členy rady volí Sněmovna.

Ve Sněmovně čekají na projednání ještě výroční zprávy ČT za rok 2018. Volební výbor, který má ve své působnosti média, je má projednat v úterý. Výroční zprávy předkládají poslancům všechny veřejnoprávní instituce, tedy Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář.

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK