ECB ponechala měnovou politiku beze změny

24.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 24. října (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání ponechala svou měnovou politiku včetně úrokových sazeb beze změny poté, co minulý měsíc přikročila k novým opatřením na podporu hospodářského růstu a inflace v eurozóně. Zasedání Rady guvernérů dnes naposledy řídil Mario Draghi, kterého v čele banky na přelomu měsíce vystřídá Christine Lagardeová.

V září ECB snížila svou depozitní úrokovou sazbu o 0,1 procentního bodu na nové minimum minus 0,5 procenta. Zároveň oznámila, že od listopadu obnoví nákupy dluhopisů, a to v objemu 20 miliard eur (zhruba 512 miliard Kč) měsíčně. Draghi se k politice ECB vyjádří na své poslední tiskové konferenci v roli šéfa ECB, která začne ve 14:30 SELČ.

Představitelé centrálních bank některých členských zemí eurozóny - například Německa a Rakouska - zářijová stimulační opatření ECB zpochybňují, upozorňuje agentura AP. Ekonom Florian Hense z banky Berenberg je označil za \"vysoce kontroverzní\". Dodal, že se teprve uvidí, zda tato opatření přinesou nějaké výsledky.

Draghi stojí v čele ECB od roku 2011. Jeho nástupkyně Lagardeová donedávna působila jako šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF), v minulosti rovněž řídila francouzské ministerstvo financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK