Sněmovna schválila program zvláštní schůze ke zvýšení částí daní

25.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Sněmovna schválila program mimořádné schůze svolané z podnětu poslanců vládních ANO a ČSSD a také KSČM ke zvýšení některých daní a rodičovského příspěvku. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ještě před hlasováním koalici nařkl z toho, že se rozhodla ignorovat opoziční pozměňovací návrhy a vyřešit silou schvalování návrhu, který zvyšuje zejména daně z tabákových výrobků, lihu a z hazardu. Vstřícnost k jednání podle něho stále platí.

Pro návrh programu hlasovalo 84 ze 153 přítomných poslanců. Podpořili jej zákonodárci ANO, ČSSD a KSČM a nezařazená Ivana Nevludová.

Kabinet počítá se zvýšenými příjmy z některých daní v návrhu rozpočtu na příští rok. Zdražení alkoholu a cigaret povede podle vlády k omezení jejich spotřeby. Opozice ale namítá, že jde jen o vyšší přísun peněz do rozpočtu. Zřejmě nejspornějším bodem předlohy je navrhované zdanění technických rezerv pojišťoven. Zejména opoziční poslanci podali desítky pozměňovacích návrhů, norma bude čelit i zamítnutí.

Rodičovský příspěvek má vzrůst podle vládního návrhu od ledna z 220.000 korun na 300.000 korun. Předlohu opozice podporuje, byť žádá například rozšíření okruhu rodin, které by měly na vyšší příspěvek nárok.

Svolavatelé se rozhodli pro mimořádnou schůzi ke schvalování těchto dvou návrhů kvůli dřívější zdržovací taktice opozice. Je množné, že schůze dnes neskončí. V takovém případě by mohla pokračovat ve středu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK