Ruská centrální banka snížila klíčový úrok o půl procentního bodu

25.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 25. října (ČTK) - Ruská centrální banka dnes snížila svou klíčovou úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,5 procenta. Uskutečnila tak nejvýraznější snížení úroků za dva roky. Banka se prostřednictvím redukce nákladů na půjčky snaží podpořit hospodářský růst a inflaci.

Banka letos úroky snížila již počtvrté a nevylučuje jejich další pokles. \"Pokud se situace vyvine v souladu s naší základní prognózou, zváží ruská centrální banka potřebu další redukce klíčové sazby na jednom z příštích zasedání,\" uvedla v dnešním prohlášení. Nejbližší zasedání, na kterém bude banka opět rozhodovat o nastavení úroků, se uskuteční 13. prosince.

Většina analytiků podle průzkumu agentury Reuters předpokládala, že banka dnes klíčový úrok sníží pouze o čtvrt procentního bodu. Banka dnes upozornila, že zpomalování růstu cen je výraznější, než se očekávalo. Odhad inflace pro konec letošního roku snížila na 3,2 až 3,7 procenta z dříve předpokládaných 4,0 až 4,5 procenta.

Světová banka tento měsíc zhoršila výhled ruské ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos podle nové prognózy počítá s růstem o jedno procento namísto dříve předpokládaných 1,2 procenta. Odhad růstu v příštím roce banka snížila na 1,7 procenta z 1,8 procenta. Loni ruská ekonomika vzrostla o 2,3 procenta, tedy nejprudším tempem za šest let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK