Zisk GM překonal odhady, firma však zhoršila výhled kvůli stávce

29.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 29. října (ČTK) - Čistý zisk největší americké automobilky General Motors (GM) se ve třetím čtvrtletí meziročně snížil o téměř devět procent na 2,3 miliardy dolarů (53 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Čtvrtletní zisk navzdory poklesu překonal očekávání analytiků. Automobilka nicméně zhoršila celoroční výhled s tím, že nedávno ukončená čtyřicetidenní stávka zaměstnanců letos sníží její zisky o zhruba tři miliardy dolarů.

Čtvrtletní zisk na akcii klesl na 1,60 dolaru z 1,75 dolaru před rokem. Bez zahrnutí jednorázových položek činil 1,72 dolaru, zatímco analytici jej podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali pouze na 1,31 dolaru. Tržby automobilky GM se snížily o necelé procento na 35,47 miliardy dolarů, analytici přitom čekali výraznější pokles na 33,82 miliardy dolarů.

Automobilka nyní předpokládá, že v celém letošním roce vykáže zisk 4,5 až 4,8 dolaru na akcii. V předchozí prognóze přitom celoroční zisk na akcii odhadovala na 6,5 až sedm dolarů.

Americký odborový svaz United Auto Workers (UAW) minulý týden ukončil stávku v GM poté, co většina jeho členů schválila novou kolektivní smlouvu. Protestní akce zhruba 48.000 zaměstnanců GM ve Spojených státech začala 16. září a stala se nejdelší stávkou v americkém automobilovém průmyslu od roku 1970.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK