Babiš doufá, že se najde způsob, jak prosadit daňové změny

30.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Premiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že se ve Sněmovně najde způsob, jak schválit vládní návrh úpravy daní. Poslanci se dnes ani na třetí pokus nedostali ke schvalování návrhu, který především zvyšuje spotřební daně z lihu a tabákových výrobků. Babiš po odpoledním zasedání kabinetu kritizoval, že strany s většinou ve Sněmovně kvůli jednacímu řádu komory nedokážou prosadit program.

Babiš řekl, že práci vlády v současnosti paralyzuje Sněmovna i Senát. \"Nechápu, když ve volbách získají strany a hnutí víceméně většinu, že nejsou schopny prosadit svoje programy, co slibovaly voličům,\" uvedl premiér. Považuje to za chybu jednacího řádu. \"Předpokládám, že kolegové ve Sněmovně najdou nějaké řešení, abychom zkrátka ten balíček prosadili,\" dodal Babiš.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už dříve označila postup opozice, která na plénu dlouze argumentuje proti daňovému balíčku, tak aby vypršel čas vyhrazený pro hlasování, za obstrukci. Debata nad daňovým balíčkem by měla pokračovat v pátek. Babiš řekl, že není kompetentní k tomu, aby komentoval jednotlivé části balíčku a možnosti hledat na nich kompromis s opozicí. \"Kompetentní je na to jen paní ministryně Schillerová,\" konstatoval.

Počínání opozice kritizoval i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ve sněmovní diskusi se podle něj nevede \"fundamentální politický spor\", který mají podle teoretiků zajistit pojistky v jednacím řádu ve prospěch opozice. \"Sněmovna se stala nehybnou. Přál bych si, aby zavládlo nějaké racio. Ta atmosféra už není racionální, není to ideový spor, ale zmražení, které nastalo ve Sněmovně,\" řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK