Ruská Sberbank má kvůli prodeji turecké Denizbank nižší zisk

31.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 31. října (ČTK) - Největší ruské bance Sberbank klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 32 procent na 156,1 miliardy rublů (55,7 miliardy Kč). Pokles způsobil prodej turecké Denizbank, uvedl dnes ruský finanční ústav. Sberbank působí i v České republice. Bez prodeje Denizbank by čistý zisk vzrostl o 6,3 procenta na 230,8 miliardy rublů.

Ukazatel rentability vlastního kapitálu (ROE), který je důležitým měřítkem ziskovosti, se bez zahrnutí prodeje Denizbank snížil na 22,4 z 24,3 procenta. ROE vyjadřuje, kolik vydělává kapitál akcionářů, je to podíl čistého zisku k vlastnímu kapitálu.

Podíl špatných úvěrů na celkovém objemu úvěrů pak činil na konci čtvrtletí 7,9 procenta, a byl tak zhruba stejný jako na konci června.

Denizbank byla kdysi největší divizí Sberbank mimo Rusko. Prodej banky byl dokončen v červenci a znamenal konec éry zahraniční expanze, kterou zastavily západní sankce vůči Rusku a nižší výnosy v bankovním odvětví po celém světě, uvedla agentura Reuters.

Sberbank prodala Denizbank společnosti Emirates NBD Group za 170,7 miliardy rublů. Z prodeje ale kvůli kurzovým ztrátám zaúčtovala ztrátu. Sberbank upozornila, že od koupě Denizbank turecká lira vůči rublu oslabila o 37 procent.

Sberbank CZ, do února 2013 Volksbank CZ, působí na českém trhu od roku 1993, od 1. ledna 1997 pak jako samostatná akciová společnost. Většinovým vlastníkem je Sberbank Europe AG se sídlem ve Vídni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK