Vítězem miliardového tendru Lesů ČR je skupina PETRA

31.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 31. října (ČTK) - Vítězem sedmimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva 2020+ pro léta 2020 až 2024 je předběžně těžařská skupina PETRA z Hodonína. Firma v tendru podala nejlepší cenovou nabídku na deseti z 54 soutěžených jednotek, a má tak šanci získat až deset kontraktů. ČTK to zjistila z přehledu podaných nabídek, který Lesy ČR zveřejnily na webu.

Skupinu PETRA tvoří kromě firmy PETRA také společnosti T.E.P. Holz a T.E.P.Z. z Ratíškovic na Hodonínsku. Skupina PETRA byla úspěšná již v loňském tendru 2019+, když ze 40 smluv získala šest kontraktů. Úspěšnější tehdy byla jen Jihozápadní dřevařská s 12 kontrakty.

Za skupinou PETRA se v tendru 2020+ s možným ziskem až pěti jednotek umístily Kloboucká lesní a firma UNILES, která patří do holdingu Agrofert. Po čtyřech cenově nejlepších podaných nabídkách mají společnosti RM FOREST lesní společnost, Stora Enso Wood Products Ždírec a firma LESCUS Cetkovice. Po třech jednotkách by mohly získat firmy LST, Jihozápadní dřevařská a Lesní společnost Ledeč nad Sázavou.

Nabídky do tendru do středeční uzávěrky podalo 32 firem a alespoň jednu zakázku by mohlo získat 21 z nich. Celkem firmy podaly 213 nabídek, takže na každou z 54 jednotek připadá v průměru 3,94 nabídky. Zájem firem o práci pro Lesy ČR je tak vyšší než v minulých letech. Loni v tendru 2019+ činil průměr nabídek na jednotku 2,74.

V tendru 2020+ jde o těžbu 8,56 milionu metrů krychlových dříví, práce za 6,99 miliardy korun a roční zalesnění 2879 hektarů. Lesy ČR, kterým patří téměř polovina lesů v Česku, podané nabídky nyní vyhodnocují. Vítězné firmy by měly na dotčených jednotkách začít pracovat od ledna.

Tendr s 54 zakázkami podnik rozčlenil do tří typů podle toho, jak je dané území zasaženo kůrovcovou kalamitou. Nejvíce zájemců podalo nabídky na takzvané kalamitní jednotky, které pokrývají území nejvíce zasažené kůrovcovou kalamitou. Kalamitních jednotek je 23, účastníků v tendru je 25 celkem se 107 nabídkami. Lesnické firmy budou na těchto jednotkách provádět těžbu a pěstební práce. Vytěžené dřevo předané na takzvaném odvozním místě si budou prodávat samy Lesy ČR.

Na devíti takzvaných postkalamitních jednotkách, kde již kalamita kůrovce byla, budou firmy provádět pouze pěstební práce. Účastníků v soutěži je 11 a podali celkem 30 nabídek. Případnou těžbu a prodej dřeva si na těchto jednotkách zajistí samy Lesy ČR například prostřednictvím aukcí nebo dynamického nákupního systému.

Takzvaná klasická komplexní zakázka, kdy firmy dělají těžbu, pěstební práce i dřevo prodávají, se týká 22 jednotek. Přihlásilo se do nich 20 firem celkem se 76 nabídkami. Zájemce mohl v každém typu tendru podat nabídku na libovolný počet jednotek.

Zavedení kalamitních jednotek, u nichž si prodej dřeva převezmou Lesy ČR, by podle státního podniku mělo zrychlit těžbu kůrovcem napadeného dříví. Pokud se dřevem při komplexní zakázce obchodují těžařské firmy, nemají podle Lesů ČR při odbytových problémech motivaci k rychlé těžbě dřeva. Vytěžené dřevo z kalamitních jednotek budou Lesy ČR prioritně prodávat na elektronických aukcích.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK