Podíl Čechů, kteří neplatí včas dluhy, ke konci září dále klesl

31.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Schopnost Čechů splácet závazky se dále zlepšuje. Na konci září mělo dluhy po splatnosti 6,54 procenta dospělých, zatímco na konci loňského září to bylo 7,15 procenta. ČTK o tom dnes informovalo sdružení Solus, které svým členům umožňuje přístup k informacím o lidech s potížemi se splácením závazků.

V negativním registru Fyzických osob Solus bylo ke konci září zapsáno 578.000 osob s dluhem po splatnosti, což je o 43.000 osob méně než ke konci září 2018. Dlužná částka po splatnosti klesla meziročně o 2,3 miliardy Kč na 47,5 miliardy korun.

\"Členové sdružení Solus odpovědně plní požadavky zákona a prověřují své klienty, zda nemají jinde závazky po splatnosti. Internet je však stále plný nabídek na půjčky poskytované bez ověření platební morálky klienta v registrech nebo dokonce takových, kde záznam o dluhu v registru podle poskytovatelů není problémem. Takové půjčky však představují pro klienty obrovské riziko,\" uvedl tajemník sdružení Jan Stopka.

Ve třetím čtvrtletí letošního roku se situace mírně zlepšila ve všech krajích ČR. Počet osob s dluhem po splatnosti v registru sdružení klesal jak v krajích, kde je zadlužení vysoko nad průměrem (Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Moravskoslezský kraj), tak i v krajích, které mají dlouhodobě problémy s platební morálkou hluboko pod průměrem ČR (Zlínský kraj, Vysočina).

Do registru fyzických osob Solus mohou nahlížet pouze členské společnosti sdružení, a to pouze v případě, že mají zákonem daný důvod. Tím je zejména snaha o prověření bonity a úvěrové historie klienta předtím, než mu umožní čerpat novou službu s odloženou splatností. Solus sdružuje takřka 60 společností, které poskytují služby spotřebitelům ohledně bankovních úvěrů a stavebního spoření, nebankovních půjček, telekomunikačních služeb, distribuce energií, P2P půjček a v obchodu.

Kraj ČR Počet osob v prodlení v procentech Praha 5,11 Středočeský 6,11 Jihočeský 5,85 Plzeňský 6,61 Karlovarský 11,16 Ústecký 12,77 Liberecký 8,79 Královéhradecký 6,11 Pardubický 5,53 Vysočina 4,24 Jihomoravský 5,10 Olomoucký 6,18 Zlínský 4,22 Moravskoslezský 8,48 Celá ČR 6,54

Zdroj: Solus

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK