Americký dolar po statistice z USA oslabuje ke koši měn

01.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. listopadu (ČTK) - Americký dolar na závěr týdne oslabuje ke koši předních světových měn. Nejnovější statistika z USA vyslala smíšené signály o vývoji americké ekonomiky a na trhu roste optimismus, že by Spojené státy a Čína mohly dosáhnout dohody, která ukončí jejich obchodní válku. To snižuje poptávku po bezpečnějších měnách, jako dolar nebo japonský jen.

Kolem 18:10 SEČ dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,1 procenta na 97,23 bodu. Vůči euru dolar ztrácel 0,1 procenta a pohyboval se kolem 1,1166 USD, k jenu však rostl o 0,2 procenta na 108,22 JPY. Euro vůči jenu posílilo o 0,3 procenta a pohybovalo se kolem 120,85 JPY.

Dolar nejprve díky zprávě o vývoji nezaměstnanosti posiloval. Ekonomika USA v říjnu vytvořila zhruba 128.000 pracovních míst, což je sice méně než v září, ale výrazně více, než odhadovali analytici. Míra nezaměstnanosti se zvýšila o desetinu bodu na 3,6 procenta, zůstává ale blízko padesátiletého minima. Průměrná hodinová mzda se zvýšila o 0,2 procenta, minulý měsíc ještě zůstala beze změny.

Americká měna si ale nebyla schopná udržet zisky po zprávě Institutu řízení dodávek (ISM) o aktivitě ve zpracovatelském sektoru. Ta se v říjnu třetí měsíc za sebou snížila a pokles byl horší, než čekali analytici.

Dolar oslabuje od středečního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed). Banka potřetí v letošním roce snížila hlavní úrokovou sazbu, naznačila však, že další snížení není v plánu.

Zvyšuje se také naděje, že by USA a Čína mohly brzy uzavřít dohodu o ukončení obchodní války, která je podle ekonomů a analytiků důvodem zpomalení globálního ekonomického růstu. Americký ministr obchodu Wilbur Ross uvedl, že jednání o první fázi obchodní dohody s Čínou vydají dobře a dohoda by mohla být podepsána kolem poloviny listopadu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK