Ceny ropy posilují díky posunu v obchodním sporu USA a Číny

01.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 1. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes výrazně posilují díky posunu v řešení obchodního sporu Spojených států s Čínou. K jejich zvýšení přispěly i dobré dílčí aktuální hospodářské údaje z obou zemí, konkrétně míra nezaměstnanosti v USA a nárůst aktivity ve zpracovatelském průmyslu v Číně.

Severomořská ropa Brent kolem 19:00 SEČ připisovala 2,8 procenta na 61,27 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala růst o 2,8 procenta na 55,72 dolaru za barel.

O řešení americko-čínského obchodního sporu dnes po telefonu jednali americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer, ministr financí Steven Mnuchin a čínský vicepremiér Liou Che. \"Pokročili v řadě oblastí a řeší zbylé problémy,\" uvedla později americká strana.

Pokrok potvrdila i čínská státní agentura Nová Čína. \"Obě strany vedly seriózní a konstruktivní debatu o řádném řešení hlavních problémů a shodli se na zásadách,\" napsala.

Americká ekonomika v říjnu vytvořila zhruba 128.000 pracovních míst, což je sice méně než v září, ale výrazně více, než odhadovali analytici. Míra nezaměstnanosti se zvýšila o desetinu bodu na 3,6 procenta, zůstává ale blízko padesátiletého minima, oznámilo dnes americké ministerstvo práce.

Ke zvýšení ceny ropy přispěla též zpráva o nejrychlejším nárůstu aktivity v čínském zpracovatelském průmyslu od roku 2017.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 61,27 59,62 New York - NYMEX WTI prosinec 55,72 54,18

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK