ČNB nechá ve čtvrtek podle analytiků úrokové sazby beze změny

03.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání ponechá úrokové sazby bez změny. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK. Rada bude podle ekonomů diskutovat i možné zvýšení sazeb, ale přetrvávající nejistý vývoj v zahraničí nakonec radu přesvědčí nechat sazby na současné úrovni. ČNB ve čtvrtek také zveřejní novou makroekonomickou prognózu.

Na posledním měnovém zasedání na konci září nechala rada ČNB úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na dvou procentech. Pro ponechání úrokových sazeb beze změny tehdy hlasovalo pět členů bankovní rady ČNB. Dva členové byli pro zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu. Guvernér ČNB Jiří Rusnok tehdy uvedl, že rada se v listopadu vrátí k diskuzi o možném zvýšení sazeb.

\"Hlavním argumentem dvou nebo dokonce tří členů rady, kteří budou hlasovat pro zvýšení sazeb, mohou být pokračující známky přehřívání domácí části ekonomiky v prostředí mizivé nezaměstnanosti a nadměrného růstu mezd. Proti tomu ovšem stojí argument, že slabší zahraniční poptávka nutně musí začít dříve či později domácí ekonomiku tlumit,\" uvedl hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek. Podle něj se tak rada nakonec přikloní k sazbám beze změny.

Šance, že by ČNB na začátku listopadu změnila úrokové sazby, je velmi nízká i podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka. \"Na jedné straně jsou obavy z domácích inflačních tlaků, na straně druhé zhoršující se situace v globální ekonomice. V nové prognóze budou patrně akcentována rizika růstu ekonomiky směrem dolů,\" uvedl.

\"ČNB pravděpodobně příští týden své sazby opět ponechá na současné úrovni. Z pohledu čistě domácích faktorů by centrální banka mohla sazby dále zvýšit, nicméně vývoj v zahraničí nadále zůstává zatížen řadou rizik,\" uvedl i hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka rada ve čtvrtek sazby nezmění. \"Zatímco domácí faktory další zvýšení sazeb do určité míry ospravedlňují, tak vnější politicko-ekonomický vývoj vytváří v souhrnu velmi silné argumenty proti zvyšování sazeb. Evidentní zpomalení globální ekonomiky, obchodní protekcionismus, prodlužující se odchod Spojeného království z EU a stále pravděpodobnější technická hospodářská recese v Německu, to je jen základní výčet nejistot, které obklopují ČR,\" uvedl.

Ohledně nové prognózy Novák upozornil, že se změní pravděpodobně výhled na růst české ekonomiky v příštím roce. \"Přeci jen růst HDP o 2,9 procenta se ve světle německé recese a zpomalení domácího průmyslu jeví jako příliš vysoké číslo. Zajímavé bude sledovat, zda ČNB ponechá beze změny výhled na spotřebitelskou inflaci, když především na začátku příštího roku může meziroční růst cen ještě setrvávat těsně pod třemi procenty,\" uvedl.

Čtvrtečního zasedání se zúčastní všech sedm členů rady.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK