Brabec odmítá závěry NKÚ, vadí mu, že hodnotí strategie vlády

04.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) kategoricky odmítl závěry Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) o tom, že v Česku chybí opatření pro boj se suchem. Úřad by měl hodnotit hospodaření, ne vládní strategie, řekl novinářům před zasedáním kabinetu Brabec. NKÚ ve svém zjištění uvedl, že současné dotační programy na řešení problematiky sucha nejsou připraveny a ministerstva nové nezavedla, výjimkou je pouze program Dešťovka.

Brabec uvedl, že se jedná už o několikátou zprávu NKÚ, kdy se úřad dostává do role někoho, kdo nejen kontroluje, ale zároveň se stává i \"arbitrem vládních strategií\". \"Ve chvíli, kdy by to chtěl dělat, tak by měl mít nějaké odborníky na boj se suchem. Ale já je tam při vší úctě úplně nevidím,\" řekl novinářům.

Z tiskové zprávy NKÚ podle Brabce v podstatě vyplývá, že se v Česku proti suchu nic nedělá. \"Je to hodně od stolu dělaný závěr. My děláme skutečně doslova tisíce projektů,\" konstatoval. Ministerstvo uvedlo, že od roku 2014 investovalo do více než 14.000 projektů zaměřených na sucho téměř 11 miliard korun.

Podle kontrolorů není ideální ani spolupráce ministerstva životního prostředí a ministerstva zemědělství. Brabec to popřel. \"Rozhodně, v oblasti boje se suchem jsme našli v 99 procentech shodu,\" uvedl Brabec. O zprávě chce mluvit s prezidentem NKÚ Miloslavem Kalou, až se příště zúčastní jednání vlády. \"Stále častěji se stává, že NKÚ dává názor na strategie vlády,\" kritizuje Brabec. Dodal, že vláda je ze své činnosti odpovědná Sněmovně.

NKÚ uvedl, že sucho a nedostatek vody měla ministerstva řešit prostřednictvím 49 úkolů stanovených vládou v roce 2015. \"Obsahem těchto úkolů bylo v mnoha případech jen například připravit analýzu, vypracovat návrh, zhodnotit potenciál a podobně - zavádění věcí do praxe a skutečné změny, které by mohly reálně pomoci, už na tyto úkoly ale nenavazovaly,\" tvrdí NKÚ. Většina plánů tak podle úřadu zatím realizována nebyla.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se letos do konfliktu s NKÚ a Kalou dostal několikrát. Na jaře kritizoval vyznění výroční zprávy úřadu, závěry NKÚ odmítl mimo jiné s tím, že Kala dělá opakovaně politiku, přitom se sám chová nehospodárně při stavbě nového sídla úřadu. V závěru září se vláda rozhodla, že ministři budou znovu ve všech případech informovat vládu o výsledcích opatření, která přijali kvůli chybám odhaleným v kontrolních závěrech NKÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK