E.ON v ČR příští rok propustí 40 lidí z administrativních pozic

04.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 4. listopadu (ČTK) - Česká energetická skupina E.ON propustí od 1. ledna do 30. června příštího roku 40 zaměstnanců. Jedná se o 1,3 procenta plánovaného počtu pracovníků. Jde o administrativní pozice, propouštění se netýká zaměstnanců z terénu. Propuštění se mohou ucházet o jinou práci v E.ON. Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová. Informaci ČTK potvrdil i zástupce odborové organizace E.ON Martin Picmaus. E.ON má v ČR zhruba 3000 zaměstnanců.

Propouštění podle Herodesové nesouvisí s chystanou fúzí se společností innogy. Fúze se podle ní České republiky nedotkne. \"Především se jedná o zeštíhlení organizačních struktur a odbourání činností, které nejsou nezbytné pro hlavní předmět podnikání,\" zdůvodnila propouštění mluvčí.

\"Dotčení zaměstnanci, pokud mají zájem, se mohou ucházet o jiné pozice, které skupina E.ON nabízí. V rámci kolektivní smlouvy jsou pro dotčené zaměstnance vytvořeny vysoce nadstandardní podmínky,\" dodala Herodesová. \"S námi jako odbory se to konzultuje, jsme zapojeni do procesu organizační změny,\" řekl Picmaus.

Česká energetická skupina E.ON zásobuje elektřinou prostřednictvím své distribuční sítě, která je delší než 65.000 kilometrů, 1,35 milionu zákazníků především z jižních Čech a jižní Moravy. Její tržní podíl v tomto sektoru činí asi 21 procent. V distribuci plynu disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice dosahuje přibližně 10,5 procenta.

V roce 2017 měla skupina E.ON ČR obrat 1,99 miliardy eur (asi 51,4 miliardy korun) a zisk EBITDA 358,6 milionu eur (asi 9,25 miliardy Kč). Výsledky za loňský rok zatím nezveřejnila.

Mezi další dodavatele energií patří třeba ČEZ, Pražská plynárenská, Bohemia Energy nebo Centropol. Skupina ČEZ hromadné propouštění letos nechystá, řekl mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž. \"Žádný speciální program do konce tohoto roku, kdy bychom nějakou změnu chystali, není. Hromadné propouštění do konce roku nebude. Po konci (letošního) roku se uvidí,\" řekl Kříž. Skupina ČEZ zaměstnává v ČR 20.000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK