Ceny bydlení na Slovensku stouply na nové maximum

05.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 5. listopadu (zpravodaj ČTK) - Bydlení na Slovensku zdražilo v letošním třetím čtvrtletí na nové maximum. V meziročním srovnání stouply ceny bytů a domů nejrychleji od globální ekonomické krize. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila slovenská centrální banka (NBS).

Průměrná cena metru čtverečního v bytech a domech na Slovensku ve třetím čtvrtletí dosáhla 1603 eur (40.880 korun). Oproti stejnému období minulého roku to představuje nárůst o 9,7 procent, tempo růstu bylo nejrychlejší za posledních 11 let.

\"Aktivity na slovenském trhu s bydlením jsou ovlivňovány především nedostatečnou nabídkou cenově dostupných bytů, ale i relativně levnými úvěry na bydlení,\" uvedli v komentáři analytici NBS. Žadatelé o půjčky na Slovensku těží z nízkých úrokových sazeb v eurozóně, jejímž členem je i země pod Tatrami.

Bydlení na Slovensku zdražuje hlavně kvůli bytům, jejichž cena je oproti předkrizovému období o 17 procent vyšší. Naopak, ceny domů za svým maximem z roku 2008 ještě zaostávají o 3,5 procenta.

Tradičně nejdražší bydlení na Slovensku je s odstupem v Bratislavském kraji, kde je i nejvyšší životní úroveň z celé země. Ve většině slovenských regionů průměrná cena bydlení ve třetím čtvrtletí rostla rychleji než příjmy domácností.

Ekonomové slovenské centrální banky předpokládají, že ceny bydlení na Slovensku budou stoupat i v příštím období, tempo zdražování by ale mohlo zpomalit.

NBS už loni v létě zpřísnila pravidla poskytování úvěrů, a to včetně hypoték. Cílem opatření je kromě jiného zamezit výraznému zadlužování obyvatel země v porovnání s jejich příjmy. Tempo růstu čerpaných úvěrů spotřebiteli následně zvolnilo.

V Česku ještě předloni rostly ceny nemovitostí po většinu roku nejrychleji v celé Evropské unii, v průměru o 16 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK