Ropa kvůli nadějím na obchodní dohodu mezi USA a Čínou zdražuje

05.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 5. listopadu (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvyšují, hlavním důvodem zůstávají naděje na dosažení obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou. Severomořská ropa Brent si krátce před 17:00 SEČ připisovala 1,2 procenta na 62,90 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala růst o 1,2 procenta na 57,23 dolaru za barel.

Agentura Reuters a list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na zdroje obeznámené s rozhovory uvedly, že Spojené státy a Čína zvažují zrušení některých cel, aby mohly uzavřít část projednávané obchodní dohody. Takový krok by pomohl zmírnit negativní hospodářské dopady obchodní války mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

\"Pokud budou některá cla odstraněna, mělo by to obnovit část globální poptávky po ropě, protože se zlepší ekonomické a obchodní podmínky,\" uvedl podle Reuters jeden z analytiků makléřské společnosti FXTM.

Generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Mohammed Barkindo dnes uvedl, že vyhlídky vývoje poptávky po ropě v příštím roce by mohly být příznivější, než se předpokládalo. Kartel OPEC a jeho spojenci se začátkem července domluvili na prodloužení dohody o omezení těžby o devět měsíců, tedy do konce března příštího roku. O své těžební politice budou znovu jednat 5. a 6. prosince ve Vídni.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 62,90 62,13 New York - NYMEX WTI prosinec 57,23 56,54

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK