Český průmysl po srpnovém poklesu v září stoupl o 4,9 pct

06.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Průmyslová výroba v Česku v září meziročně vzrostla o 4,9 procenta po srpnovém poklesu o 3,8 procenta. K růstu průmyslu přispěla zejména výroba automobilů, jejíž růst ale zpomaluje. Dařilo se také výrobcům elektrických zařízení, naopak pokles zaznamenala výroba strojů a také počítačů. Letošní září mělo o dva pracovní dny více než loňské, po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 0,6 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Proti srpnu průmyslová výroba po vyloučení sezonních vlivů stoupla o 0,8 procenta.

\"Průmyslu v Česku se zatím relativně daří. V září průmyslová produkce očištěná o vliv počtu pracovních dnů meziročně klesla jen o 0,6 procenta. Pokles mírní především růst výroby dopravních prostředků a odvětví na tuto výrobu úzce navázaných, jako například výroba elektrických zařízení,\" uvedl ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Výroba aut v září meziročně stoupla o 2,7 procenta, růst tak pozvolna zpomaluje. V srpnu automobilkám stoupla výroba o 4,5 procenta, v červenci o 13,6 procenta. Automobilovým výrobcům navíc v září přibyly zakázky, jejich hodnota meziročně stoupla o 4,9 procenta. Výrobcům elektrických zařízení vzrostla produkce meziročně o sedm procent a zakázky vzrostly o 18,6 procenta.

V září se naopak nedařilo výrobcům strojů a zařízení, počítačů nebo kovových konstrukcí. Výroba strojů klesla meziročně o 9,8 procenta a pokles se tak prohloubil ze srpnových 3,1 a červencových 0,3 procenta. Výroba počítačů také klesla o 9,8 procenta, když ještě na začátku prázdnin rostla. Počítačovým výrobcům také v září ubylo zakázek, jejich hodnota se meziročně snížila o 6,3 procenta.

Nových zakázek průmyslovým podnikům v září přibylo. Celková hodnota meziročně stoupla o 2,7 procenta, přičemž výrazněji rostly zakázky ze zahraničí než z tuzemska. Tržby průmyslových podniků v září meziročně vzrostly o 6,3 procenta. Tržby z vývozu stouply o 8,2 procenta, domácí tržby o 3,7 procenta.

Průmyslové podniky v září zaměstnávaly o 1,6 procenta méně lidí než před rokem, průměrná mzda zaměstnanců stoupla o sedm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK