Plyn pro domovní kotelny zdaněn nebude, rozhodla Sněmovna

06.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Plyn určený pro vytápění v domovních kotelnách nebude podléhat energetické dani. Sněmovna dnes v dílčím hlasování zdanění plynu ze sporné vládní předlohy o zvýšení části daní na návrh rozpočtového výboru vyškrtla. Přijala i některé další poslanecké úpravy, například ohledně zdanění hazardu.

Finální hlasování o takzvaném daňovém balíčku poslance teprve čeká. Uskuteční se po 13:00 potom, co skončí skončí přestávka na jednání klubu TOP 09.

Zdanění loterií má být podle schváleného pozměňovacího návrhu Ondřeje Veselého (ČSSD) 35 procent místo nynějších 23 procent. Kabinet původně navrhoval 30 procent. Sněmovna ale kývla i na další Veselého úpravu, která ponechává zdanění jiných druhů hazardu v současné sazbě 23 procent. Vláda chtěla růst na 25 procent, v některých případech i 30 procent.

Sněmovna podpořila také návrh rozpočtového výboru, podle kterého budou podléhat zdanění výhry nad jeden milion korun. Vláda původně navrhovala stanovit hranici pro danění výher na 100.000 korun.

Pirát Radek Holomčík uspěl se zvýšením limitu, do kterého jsou domácnosti osvobozeny od placení spotřební daně při vaření piva pro vlastní spotřebu. Podpořený návrh jej zvyšuje z 200 litrů na 2000 litrů za rok.

Většina opozičních snah na další úpravy vládního návrhu dolní komora zamítla. Například poplatek za vklad do katastru se patrně zdvojnásobí na 2000 korun. Sněmovna nepřijala v dílčím hlasování návrh Věry Kovářové (STAN), aby zůstal tisícikorunový. Sněmovna nepodpořila ani poslanecký návrh na zrušení plánovaného zdanění rezerv pojišťoven, které budí zřejmě největší spory. Neúspěšné zůstaly i snahy omezit zdanění na neživotní pojištění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK