Nezaměstnaných ve Zlínském kraji v říjnu ubylo, o 412 na 8760

08.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 8. listopadu (ČTK) - Nezaměstnaných ve Zlínském kraji v říjnu ubylo. Bez práce bylo na konci měsíce 8760 lidí, což je o 412 méně než v září. Podíl nezaměstnaných klesl o 0,1 procentního bodu na 2,1 procenta. Údaje dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v říjnu činil podíl nezaměstnaných v kraji 2,3 procenta, bez práce bylo 9994 lidí.

Mírný pokles nezaměstnanosti v říjnu byl podle ředitelky krajské pobočky úřadu práce Miriam Majdyšové očekávaný, odpovídá vývoji na trhu práce. \"V říjnu většinou docházelo k poklesu nezaměstnanosti. Dá se očekávat, že v listopadu bude ještě nezaměstnanost stagnovat a v prosinci by mohla vlivem sezonnosti na trhu práce mírně vzrůst,\" řekla dnes ČTK Majdyšová.

Úřad práce v kraji nabízel na konci října 13.097 volných pracovních míst, což je o 868 méně než v září. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 0,7 uchazeče. Převis poptávky je podle Majdyšové vysoký, zaměstnavatelé proto nabízejí místa i pro cizince. \"Z celkového počtu volných pracovních míst je s příznakem ´pro cizince´ 9284 míst,\" uvedla Majdyšová.

Podíl nezaměstnaných ve Zlínském kraji je dlouhodobě nižší než republikový průměr, který v říjnu činil 2,6 procenta. V celé zemi bylo na konci října 196.518 nezaměstnaných.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK