Jihočeský kraj uzavřel s ČD novou smlouvu na 10 let

08.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tábor 8. listopadu (ČTK) - Jihočeský kraj uzavřel s Českými drahami novou desetiletou smlouvu na obsluhu 14 železničních tratí. Kraj za to dopravci zaplatí přibližně sedm miliard korun. Smlouva začne platit 15. prosince a České dráhy (ČD) na jejím základě investují do modernizace vlaků v Jihočeském kraji 1,8 miliardy korun. Novinářům to dnes v Táboře řekli zástupci ČD a Jihočeského kraje.

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) uvedla, že o podmínkách kontraktu se obě strany dohadovaly více než rok. \"Jednání proběhla ve dvou kolech. Musím říct, že první nabídka pro nás byla velmi těžko přijatelná, proto jsme pak vstoupili do tvrdého vyjednávání, která trvalo prakticky rok. Docílili jsme nakonec shody, i když trošku bolela obě strany,\" řekla hejtmanka.

Nové desetileté smlouvy se týkají elektrických i motorových trakcí. Jde například o tratě České Budějovice - Tábor, České Budějovice - Strakonice, Tábor - Písek - Strakonice nebo Tábor - Bechyně. \"Docílili jsme toho, že jihočeští cestující budou jezdit v modernizovaných vlacích po nových a kvalitních tratích,\" uvedl krajský radní pro dopravu Jiří Švec (STAN). Dodal, že počet spojů na jihu Čech s novou smlouvou vzroste o 13 procent. \"Odpovídá to zájmu cestujících o dopravu na železnici,\" řekl.

České dráhy na základě nové smlouvy zakoupí do regionu 19 dvoudílných elektrických souprav a sedm dvoudílných motorových souprav. \"Výrazně zvýší kulturu cestování. Kromě toho ale počítáme i s modernizací stávajících vozidel,\" uvedl generální ředitel Českých drah Václav Nebeský.

Vozy Českých drah ujedou po jihočeských železnicích zhruba pět milionu vlakových kilometrů ročně. Nejvíce z toho najezdí soupravy elektrických trakcí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK