Nezaměstnanost v Česku se vrátila k poklesu, v říjnu byla 2,6 pct

08.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Nezaměstnanost v Česku se vrátila k poklesu. V říjnu se snížila na 2,6 procenta, předtím se tři měsíce za sebou držela na úrovni 2,7 procenta. Bez práce bylo v říjnu 196.500 lidí, což je nejnižší říjnová hodnota od roku 1996. Zároveň podle Úřadu práce ČR ubylo volných pracovních míst. Analytici pokles nezaměstnanosti spojují se sezonními vlivy, v říjnu podle nich dosáhla svého letošního dna. Od příštího roku očekávají v souvislosti se zpomalováním ekonomiky zvyšování nezaměstnanosti.

Nejnižší podíl lidí bez práce úřady v říjnu evidovaly v Jihočeském a Pardubickém kraji, a to shodně 1,8 procenta. V Praze činil podíl nezaměstnaných 1,9 procenta. Naopak v Moravskoslezském kraji bylo bez práce 4,1 procenta lidí mezi 15 a 64 lety, což je nejvíce mezi regiony.

Volných pracovních pozic proti září ubylo o 8000 na 337.000 míst. Zaměstnavatelé měli podle Úřadu práce ČR zájem o nové pracovníky především v technických profesích. Firmám dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci, ale také odborníci v informačních technologiích. Nejvíce volných míst bylo v Praze, a to přes 72.000. Následuje Středočeský kraj s 57.000 pozic. V celorepublikovém průměru připadá na jedno volné pracovní místo 0,6 uchazeče.

Vliv na říjnový pokles nezaměstnanosti zřejmě mělo i to, že opadla hlavní vlna příchodu absolventů do evidence úřadů práce. Na 2,6 procenta byl podíl lidí bez práce už letos v květnu a červnu. \"Nezaměstnanost dosedla v říjnu podruhé na své historické dno. K říjnovému snížení počtu nezaměstnaných došlo výhradně vlivem sezonního vývoje. V dalších měsících již uvidíme na trhu práce odraz slábnoucí ekonomiky. Počet nezaměstnaných s velkou pravděpodobností dál klesat nebude,\" uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že ochlazení ekonomiky se na trhu práce projeví se zpožděním. \"Nejdříve bude ubývat počet volných pracovních míst, než dojde k citelnějšímu poklesu zaměstnanosti. S nezaměstnaností pohnou až sezonní faktory související s příchodem zimy,\" uvedl. Přesto se podle něj může podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu udržet mezi dvěma až třemi procenty ještě řadu měsíců.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti v říjnu zaznamenalo 67 okresů, vzrostla v deseti okresech. V evidenci úřadů práce zůstávají nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v říjnu 42,4 roku, průměrná délka nezaměstnanosti byla 511 dnů.

Nejnižší podíl nezaměstnaných má tradičně Praha-východ, a to 1,1 procenta. Nejhůře je na tom Karvinsko s nezaměstnaností 6,4 procenta. V žádném jiném okrese se podíl nezaměstnaných nedostal přes pět procent. Zhruba 23 procent uchazečů je bez práce déle než 12 měsíců, podíl ale klesá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK