Akcie v USA vzrostly, index S&P 500 uzavřel na rekordu

09.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. listopadu (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes vzrostly. Index S&P 500 se zvyšuje už pět týdnů za sebou a uzavřel na novém rekordu, Nasdaq roste šest týdnů za sebou, Dow Jones stagnoval. Většinu ztrát vyvolaných prohlášením amerického prezidenta Donalda Trumpa, že žádné rušení tarifů ve věci obchodního sporu s Čínou neschválil, akciové trhy do konce obchodování smazaly. Na devizových trzích posílil dolar.

Index Dow Jones stagnoval - zpevnil jen o 0,02 procenta, čili 6,44 bodu - a uzavřel na 27.680,66 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 stoupl o 7,83 bodu, neboli 0,25 procenta, na 3093,01 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 40,80 bodu, čili 0,48 procenta, na 8475,31 bodu.

Ke zvýšení indexu Nasdaq přispěl růst akcií společností Microsoft (1,18 procenta) a Qualcomm (o 4,5 procenta). Na zvýšení indexu S&P 500 se mimo jiné podepsal narůst akcií mediální a filmové společnosti Walt Disney (o 3,76 procenta). Poklesy akcií konglomerátu 3M (o 0,79 procenta) a Boeingu (o 1,77 procenta) naopak utlumily růst indexu Dow Jones.

Americký prezident Donald Trump dnes reportérům řekl, že neodsouhlasil zrušení amerických cel na čínské zboží. Americké akciové trhy v reakci na jeho prohlášení klesly, do konce obchodovány ale ztráty smazaly.

\"Chtěli by zrušení cel. Nic jsem neodsouhlasil,\" řekl Trump novinářům. \"Čína by chtěla zrušit nějaká cla, ne všechna, protože ví, že bych to neudělal,\" dodal. Trump dále zopakoval, že Peking o uzavření dohody stojí víc než on.

Ve čtvrtek mluvčí čínského ministerstva obchodu informoval, že se Čína a Spojené státy dohodly, že budou cla zavedená v rámci obchodní války postupně rušit v závislosti na pokroku v jednání. Optimismus na trhu ve čtvrtek později utlumila zpráva o tom, že proti prozatímní dohodě se staví opozice v Bílém domě a někteří externí poradci.

Americký dolar na devizových trzích kvůli nejistotě ohledně obchodní dohody posiloval. Investoři jej nakupovali jako měnu považovanou za bezpečnou v dobách nejistoty. Podobně z pozice bezpečné měny těžil i japonský jen.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, kolem 22:10 SELČ vzrostl o 0,2 procenta na 98,37 bodu. Ve stejnou dobu dolar k jenu odepisoval 0,1 procenta na 109,2120 JPY. Euro vůči dolaru odepisovalo čtvrt procenta na 1,1024 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK