Temelín odpojil neplánovaně 1. blok, chvěje se turbína

11.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 11. listopadu (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín odpojila neplánovaně první blok. Příčinou je chvění turbíny, pravděpodobně kvůli kolísání venkovních teplot. Reaktor je na 30 procentech výkonu. Kdy blok znovu připojí k přenosové soustavě, nelze předjímat. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Zvýšené chvění některých částí parní turbíny prvního bloku zaznamenali energetici o víkendu. Turbogenerátor je teď odstaven. \"Kdy blok znovu připojíme, nejde v této chvíli předjímat. Konkrétní termín se bude odvíjet od výsledku kontrol,\" řekl mluvčí.

Ještě dnes provedou odborníci na turbíně první část kontrol. Další kontroly přijdou poté, co turbína vychladne a odstaví se reaktor. Od jejich výsledků se bude odvíjet termín připojení bloku k přenosové soustavě. Za zvýšené chvění turbíny mohou podle Svitáka velmi pravděpodobně změny venkovních teplot. \"Práce nijak nesouvisí s primárním, tedy jaderným okruhem,\" uvedl mluvčí.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,66 terawatthodiny (TWh) elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK