Dovoz ojetin do října po šesti letech mírně klesl na 151.655 vozů

11.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Dovoz ojetých aut začal po šesti letech růstu klesat. Za deset měsíců Češi dovezli 151.655 ojetin, což je o 527 méně, než ve stejném období loni. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. Důvodem poklesu je podle odborníků zvýšená poptávka po vozech z druhé ruky na domácím trhu.

Nejvíce dováženou ojetinou je Volkswagen s 32.086 vozy, který letos předstihl Škodu Auto. Ta s dovozem 31.640 aut klesla na druhé místo. Třetí příčku si drží Ford s 13.791 dovezenými automobily.

\"Potvrzuje se, že lidé dávají více přednost autům s tuzemským původem, u kterých lze lépe dohledat servisní historii, legalitu původu a skutečný počet najetých kilometrů. Je to jednoznačně pozitivní vývoj, kterému by mohla dále pomoci i nyní diskutovaná valorizace ekologických poplatků, se níž minulý měsíc přišel Svaz průmyslu a obchodu,\" uvedl generální ředitelka autobazarů AAA Auto Karolína Topolová.

Prodej nových aut v Česku letos klesá. Od ledna do konce září se prodalo 211.045 osobních vozů, což je o sedm procent méně, než loni. Majoritu 70 procent tvořily vozy na benzín.

jsa mal

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK