Nejkrásnějším nádražím jsou letos Rozsochy na Vysočině

12.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Titul Nejkrásnější nádraží letos získala stanice Rozsochy v kraji Vysočina. Z deseti finalistů vybrala veřejnost na druhé místo Čelákovice ve Středočeském kraji, na třetím místě je nádraží ve Slezských Rudolticích v Moravskoslezském kraji. Výsledky třináctého ročníku soutěže dnes v sídle Senátu vyhlásili pořadatelé ankety z Asociace Entente Florale CZ - Souznění. Loni se nejkrásnějším nádraží staly Blíževedly na Českolipsku.

Tento rok lidé navrhli na titul Nejkrásnější nádraží 67 stanic. Do finále postoupily Božejovice, Čeladná, Čelákovice, Frýdlant nad Ostravicí, Harrachov, Kouty nad Desnou, Kynšperk nad Ohří, Rozsochy, Slezské Rudoltice a Železná Ruda-Alžbětín.

O oceněných rozhodlo 11.457 platných hlasů. Rozsochy vyhrály se ziskem 2578 hlasů, Čelákovice dostaly 1882 a Slezské Rudoltice 1758 hlasů.

Rozsochy jsou podle pořadatelů představitelem typického vesnického nádraží v malebné krajině Vysočiny. Leží na trati ze Žďáru nad Sázavou do Tišnova. Výpravní budova nádraží v Čelákovicích nabízí po nedávné rekonstrukci nové provozovny, dva podchody spojující město i cyklověž. Stanice Slezské Rudoltice je na osoblažské úzkokolejce z Třemešné do Osoblahy. V minulém roce prošla budova rekonstrukcí, díky které získala svou prvorepublikovou podobu pamatující vznik této trati.

Cenu generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty dnes převzali zástupci stanice Karlštejn ve středních Čechách. Letos byla poprvé udělena cena Osobnost ročníku. Získala ji výpravčí Milena Vyčítalová za mnohaletou péči o květinovou výzdobu středomoravských stanic, kde působila.

Pořadatelé předali také Cenu souznění za spolupráci a výjimečné počiny při obnově nebo provozu objektů. Získaly ji zastávka Černošice a stanice Nižbor a Podbořany.

Soutěž, která je prezentací dobrých příkladů péče o železniční nádraží, stanice a zastávky, se koná od roku 2007. \"Prostředí je totiž jedním ze základních limitů, které určují oblíbenost tohoto druhu cestování. Ani nejkrásnější vlaky nebudou oblíbené, pokud nechají své cestující vystupovat na nevzhledných a neútulných stanicích,\" uvedla ředitelka Asociace Entente Florale CZ - Souznění Drahomíra Kolmanová.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK