Ceny ropy dnes rostou, trhy čekají na projev Trumpa

12.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 12. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes mírně rostou. Finanční trhy, od akciových a dluhopisových po komoditní, doufají, že americký prezident Donald Trump ve svém dnešním projevu naznačí pokrok v jednání o obchodní dohodě s Čínou.

Kolem 17:30 SEČ si cena severomořské ropy Brent připisovala 0,2 procenta a obchodovala se za 62,30 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražovala o půl procenta a její cena činila zhruba 57,12 dolaru za barel.

Trump by měl o obchodní politice země mluvit dnes v Ekonomickém klubu v New Yorku. V pondělí ceny ropy klesaly kvůli obavám ze zpomalení hospodářského růstu a poptávky po ropě v důsledku 16 měsíců trvajícího obchodního sporu USA a Číny.

V sobotu Trump uvedl, že jednání s Čínou pokračují velmi dobře, USA však uzavřou dohodu pouze v případě, že bude správná. Dodal, že zpráva o ochotě USA zrušit cla byla chybná.

Ropný trh podpořila také statistika z USA, která ukázala, že zásoby ropy v důležitém americkém překladišti Cushing klesly v minulém týdnu o zhruba 1,2 milionu barelů. Zásoby v překladišti rostly pět týdnů do 1. listopadu.

Cena ropy Brent od počátku letošního roku stoupla o 16 procent, hlavně díky dohodě mezi Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejími spojenci, v čele s Ruskem, o koordinovaném snížení těžby. Producenti budou 5. a 6. prosince jednat o případném prodloužení dohody. Omán v pondělí uvedl, že aliance zřejmě prodlouží dohodu, avšak není pravděpodobné, že by zvýšila rozsah omezení těžby.

Trhu s ropou pomohla také banka Goldman Sachs, která snížila odhad růstu těžby ropy v USA na příští rok. Těžba v USA v posledních letech roste, což brání zvyšování cen ropy, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 62,30 62,18 New York - NYMEX WTI prosinec 57,12 56,86

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK