Zájem o změny dodavatele energií opadl. Důvodem jsou i smlouvy na dobu určitou

03.03.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Vybrat si dodavatele elektřiny nebo plynu, a snížit tak účet za energie, je v České republice už více jak deset let standardem. Zatímco v roce 2018 změnil dodavatele velký počet domácností, loňský rok byl podprůměrný. Podle odborníků se ale stále vyplatí pátrat na energetickém trhu po lepší nabídce.

V minulém roce podle statistiky Operátora trhu s elektřinou (OTE ČR) změnilo dodavatele elektřiny 450 697 zákazníků. V porovnání s rokem 2018 jde o snížení počtu změn o 21 %. Pokles zaznamenal i zemní plyn, nového dodavatele si v tomto segmentu vybralo o 18,6 % lidí méně – k jinému obchodníkovi přešlo 214 428 odběratelů.

Je třeba poznamenat, že rok 2018 byl co do počtu změn dodavatelů historicky nejsilnější. „K novému dodavateli elektřiny předloni úspěšně přešlo 570 511 zákazníků, k novému dodavateli zemního plynu pak 263 425 odběratelů,“ uvádí Lukáš Paleček z projektu EnergetickáPoradna.cz.

Více smluv na dobu určitou, méně změn

Pokles počtu změn dodavatelů není podle odborníků překvapivý. Zájem o výběr obchodníka s energiemi roste vždy, když se zdražuje, a to byl právě předloňský případ. Cena elektřiny se na burze chovala velmi skokově a v důsledku jejího nárůstu probíhala plošná zdražení energií u dodavatelů, což zákazníky vedlo k častějším změnám,“ vysvětluje Tomáš Suchý, analytik portálu Ušetřeno.cz.

Dalším důvodem nižšího počtu změn dodavatele v roce 2019 je také skutečnost, že řada zákazníků již v roce 2018 uzavřela smlouvy s fixovanou cenou na dobu dvou až tří let, a tak loni nemohli svého dodavatele změnit, i kdyby chtěli. Smlouvu na dobu určitou je totiž možné vypovědět až kolem data jejího uběhnutí, jinak by dodavatel mohl po spotřebiteli požadovat finanční sankci.

Pro úplnost je nutné dodat, že elektřina mírně zdražovala i koncem loňského a na začátku letošního roku, cena plynu spíše stagnovala. V lednu 2020 změnilo dodavatele zemního plynu 29 664 odběratelů, nového obchodníka s elektřinou si vybralo 124 110 odběratelů, z toho 51 645 domácností.

Změna dodavatele energií 2020: vyplatí se fixovat cenu?

Zdroj: Shutterstock

Vybírat dodavatele se vyplatí

I když dodavatelé nakupují energie na stejných energetických burzách, mezi jejich cenovými nabídkami jsou stále rozdíly, a tak se o změně obchodníka vyplatí uvažovat. Ušetřit je stále možné tisíce korun ročně. Mezi jednotlivými dodavateli se každoročně zvyšuje konkurenční boj o zákazníka a samotná cena je pouze jedním z faktorů, proč se rozhodnout změnit dodavatele,“ podotýká Tomáš Suchý.

Zákazníci mohou podle analytika získat například výhodnější smlouvu nebo lepší služby, jako je klientský servis nebo pojištění. S tím souhlasí i Lukáš Paleček, který dodává: „Mezi bonusy dodavatelů jsou rovněž oblíbené bezplatné kontroly a revize plynových kotlů nebo pomoc s vyřízením dotací při změně tepelného zdroje.“

Pro domácnosti i firmy by měla být změna dodavatele energií atraktivní i do budoucna, protože se s velkou pravděpodobností bude opět zvyšovat cena plynu a elektřiny. V takovém případě je možné popřemýšlet nad fixací ceny a uzavřít smlouvu na produkt s garantovanou cenou na několik let dopředu. Mínusem takového smluvního vztahu je ale ztráta svobody, protože smlouvu nelze kdykoli vypovědět.

 

Nahlédněte do ceníku i smlouvy

Aby byla změna dodavatele úspěšná, je nutné vybírat novou společnost obezřetně. Ze všeho nejdříve je třeba zkontrolovat závazek u stávajícího dodavatele a zjistit, za jakých okolností je možné smlouvu vypovědět. Tak se vyhnete případným sankcím.

Při výběru nového dodavatele energií pak pomůžou on-line kalkulačky. Vedle nich je ale vhodné nahlédnout přímo do ceníků dodavatelů a do smluvních podmínek. Vedle ceny by při výběru dodavatele měly být určujícími faktory také doba trvání smlouvy, to, zda je cena garantována po dobu platnosti smlouvy, jak jsou postaveny obchodní podmínky, jaká je kvalita služeb dodavatele a jaká je jeho pověst.

„Zákazníci by se rovněž měli zajímat o to, zda dodavatel podepsal Etický kodex obchodníka a Deklaraci účastníků trhu s elektřinou a s plynem na ochranu spotřebitelů, která míří proti energetickým šmejdům,“ uzavírá Tomáš Suchý.


Čtěte také:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ