Nižší DPH u ubytování, vstupenek a jízdného?

02.06.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Bude zavedeno nižší DPH u ubytování, vstupenek a jízdného? Od kdy se má sazba u těchto produktů snížit? Kdy o tom bude rozhodnuto?

Vláda schválila snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní a sportovní akce, na sportoviště či vstupného do saun.

Pomůže nižší DPH českým hoteliérům a pořadatelům kulturních a společenských událostí?

Nižší DPH u ubytovacích služeb, vstupné atp.

Zdroj: Shutterstock

U čeho se sníží daň z přidané hodnoty?

Vláda se chystá snížit daň z přidané hodnoty z 15 na 10 % u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní události, sportovní akce, sportoviště, dále vstupného do saun a jízdného na vleky.

Již od 1. května se snížilo DPH na 10 % u stočného, točeného piva, e-knih, map a omalovánek, ale i za kadeřnické a krejčovského služby.

Mluvilo se také o úplném osvobození knih od DPH, ale nakonec budou knihy i nadále podléhat DPH ve výši 10 %.

Snížení silniční daně pro nákladní auta

Novela zákona rovněž počítá se snížením daně silniční, a to o 25 % pro nákladní auta nad 3,5 tuny.

Tip:  Přehled sazeb silniční daně

Jestliže daňový balíček má schválit parlament a prezident a snížení silniční daně by mělo platit zpětně od začátku roku 2020.

„Pokud poplatníci daně nevyužili tzv. generálního pardonu, kterým byla odložena povinnost platit zálohy na silniční dani, a zaplatili zálohu na dani silniční v původní výši, použije se rozdíl mezi jejich starou a novou výší k zaplacení zbývajících záloh v tomto roce. Nebudou tak znevýhodněni proti těm, kteří možnosti odložit placení záloh využili,“  dodala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) k daňovému balíčku.

Tip: Kdy a jak podat daňové přiznání k silniční dani?

 

Proč se chystá snížení daně z přidané hodnoty?

Novela má pomoci postavit se na nohy hotelům, penzionům, sportovním klubům, divadlům, pořadatelům kulturních a společenských akcí a řadě dalších společností, které byly postiženy ochrannými opatřeními proti šíření nákazy koronaviru.

Snížení silniční daně u automobilů nad 3,5 tuny o čtvrtinu má naopak pomoci autodopravcům a přepravcům.

Nicméně DPH ročně přinese do státního rozpočtu kolem 290 miliard korun. Uvidíme, jak se do státního rozpočtu projeví pandemie koronaviru a snížení daní.

V jaké fázi legislativního procesu je nižší DPH a silniční daň?

Novelu o snížení DPH a silniční daně musí projednat poslanecká sněmovna, senát a musí jej posvětit ještě prezident Miloš Zeman.

Novela bude ovšem projednána ve zrychleném režimu v rámci stavu legislativní nouze

Nicméně snižování daní má většinou podporu a koaliční partneři se již také shodli, takže se nějaké obstrukce neočekávají.

Novela nabude účinnosti po jejím vyhlášení ve Sbírce zákonů.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DANĚ