Kompenzační bonus 350 Kč denně pro dohodáře

14.07.2020 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jakou výši má kompenzační bonus pro pracovníky na DPP a DPČ? Kdo na něj bude mít nárok? Za jaké období a kdy mohou žádat?

Přestože vláda avizovala, že lidé pracující na DPP či DPČ nijak nepodpoří, tak kvůli schválení schodku státního rozpočtu se dostane i na "dohodáře". Na ně po OSVČ, malých a rodinných s. r. o. konečně došla také řada.

350 Kč pro dohodáře. 500 Kč pro živnostníky a společníky malých a rodinných s. r. o.

Kompenzační bonus pro DPP a DPČ

Zdroj: Shutterstock

Kteří pracovníci na DPP a DPČ budou mít nárok na kompenzační bonus?

Pracovníci na DPČ a DPP budou mít nárok pouze v tom případě, jestliže byli účastníky nemocenského pojištění (tzv. pojištěná dohoda), a bylo jim kvůli koronaviru znemožněno pracovat (ukončení spolupráce ze strany zaměstnavatele, snížení odměny či pracovní doby)

Podmínka nároku na kompenzační bonus je ta, aby žadatel měl odpracováno alespoň 4 z 6 měsíců před krizí (od 1. října 2019 do 31. března 2020) na pojištěnou dohodu (odváděl nemocenské pojištění).

„Chceme rozšířit okruh příjemců kompenzačního bonusu o lidi pracující na pojištěné dohody, tedy u DPČ od 3 000 korun a u DPP nad 10 000 korun měsíčně. O podporu v maximální výši 31 150 korun by si tak mohlo požádat nejvýše 116 tisíc dohodářů, kteří zatím zůstávali bez státní pomoci. Z velké části se přitom jedná o ohrožené skupiny, jako jsou přivydělávající si senioři, studenti, pečující o zdravotně postižené či matky na mateřské,“  komentovala zavedení kompenzačního bonusu ministryně financí Alena Schillerová.

Nárok budou mít i OSVČ a společníci malých a rodinných s. r. o. souběžně pracující na pojištěnou dohodu.

„Mimo státní pomoc zůstávala skupina drobných podnikatelů, kteří po uzavření svých provozoven na nic nečekali a šli si na DPČ nebo DPP přivydělat. A mnohým tím vznikla účast na nemocenském pojištění, čímž ztratili nárok na státní pomoc. Zpětně jim proto přiznáme kompenzační bonus ve výši 500 Kč denně, nejvýše pak 44 500 korun,“  vysvětlila Alena Schillerová s tím, že tyto osoby na rozdíl od běžných zaměstnanců nenaplnily ani podmínky programu Antivirus a zůstaly tak zcela bez prostředků.

Nárok nemají pracovníci na dohodu, kteří vykonávají ještě jiné zaměstnání. Výjimku tvoří pěstouni a dobrovolní pracovníci pečovatelských služeb, kteří budou mít nárok i při souběhu práce na dohodu a zaměstnání.

Jakou výši bude mít kompenzační bonus pro pracovníky na DPP a DPČ?

Kompenzační bonus bude mít hodnotu 350 Kč denně, maximálně si tedy pracovníci na dohodu budou moci přijít na 31 150 Kč.

Za jakou dobu budou moci pracovníci na DPP a DPČ žádat?

"Dohodáři" budou moci žádat zpětně za období od 12. března do 8. června 2020.

Kdy a jak budou moci "dohodáři" žádat?

Žádost o kompenzační bonus pro lidi pracující na DPP a DPČ budete moci podat na finanční úřad, který tuto dotaci bude vyplácet.

Žádosti budou prakticky totožné jako u OSVČ a společníků s. r. o. a mají být k dispozici, prakticky v okamžiku nabytí účinnosti zákona.

Tip: Jak žádat o kompenzační bonus pro OSVČ?

Pracovníci na dohody budou moci žádat o kompenzační bonus do konce 3. kalendářního měsíce od nabytí účinnosti novely.

Žádosti se budou moci posílat přes e-mail, datovou schránku či osobně na finančním úřadu.

K žádosti bude nutné přiložit kopii (či kopie) dohod a mzdových listů či jiné relevantní potvrzení zaměstnavatele, které budou prokazovat váš nárok na kompenzační bonus.

Jakmile budou moci pracovníci na dohodu žádat, tak vás budeme informovat na našem Facebooku.

 

Kolik to bude stát veřejné rozpočty?

Kompenzační bonus pro pracovníky na dohody stejně jako v případě OSVČ a společníků s.r.o. bude vyplácen ze sdílené daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Z čehož má nejeden komunální politik kopřivku.

Dopad zavedení kompenzačního bonusu je Ministerstvem financí odhadován v maximální výši 2,1 miliardy korun na veřejné rozpočty, z toho pokryje:

  • 1,4 miliardy korun státní rozpočet,
  • 0,5 miliardy korun rozpočty obcí,
  • 0,2 miliardy korun rozpočty krajů.

Vládní návrh proto obsahuje i zvýšení již schváleného příspěvku pro obce o 50 Kč na obyvatele, 500 milionů tedy poputuje ze státní kasy do těch obecní formou dotace.

„Chceme navýšit kompenzační příspěvek pro obce na 1 250 korun na hlavu. A to i přesto, že již dnes slíbená kompenzace v celkové výši 12,8 miliard je o přibližně 7 miliard vyšší než reálný dopad vyplacených bonusů na rozpočty obcí,“ uzavírá Alena Schillerová.

Kdy bude kompenzační bonus pro DPP a DPČ schválen?

Návrh zákona prošel Poslaneckou sněmovnou ČR a nyní jej musí schválit Senát ČR a také prezident Miloš Zeman.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY