Co se děje na realitním trhu a co dalšího přinese rok 2021?

22.03.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Nejistota, další zdražování nemovitostí a útěk do přírody, který vede k vyšší poptávce po chalupách nebo chatách. Takové jsou podle realitních makléřů hlavní trendy na trhu s bydlením. Výraznému zlevňování domů a bytů prozatím nic nenasvědčuje. Přesto podle odborníků existují nemovitosti, u nichž by se ceny mohly propadnout. 

Scénáře se na realitním trhu v minulých letech opakovaly stále stejné: zdražovalo se. Podle dostupných dat Českého statistického úřadu podražily nemovitosti v posledních šesti letech o desítky procent. Nejvíce byl nárůst cen patrný v Praze, v Brně, v Ostravě a v dalších velkých městech. Přítrž tomu neudělala ani rok trvající pandemie. 

Zdroj: Shutterstock

Reality opět ve znamení krize

Rok 2021 by ale přece jen mohl být alespoň trochu jiný a přinést zpomalení růstu cen nebo dokonce zlevnění některých nemovitostí. Už proto, že na vývoj realitního trhu mají vliv finanční limity kupujících – vysoké ceny nemusí domácnosti, které mají kvůli probíhající krizi méně peněz, utáhnout.

„Letošek pochopitelně nejvíce ovlivní ekonomická kondice českých domácností. Ta se bude samozřejmě zhoršovat přímo úměrně epidemii. V případě, že lockdown skončí do léta, realitní trh by mohl navázat na předchozí vývoj, jenž byl definován promísením lokální i globální poptávky. Pokud nikoli, pravděpodobně se můžeme dočkat dalšího zpomalení a částečné stagnace,“ komentuje situaci Hendrik Meyer, šéf portálu Bezrealitky.cz.

Jenže kromě běžných domácností vstupují do hry ještě investoři. Ty v této nejisté době hledají možnosti, kam bezpečně uložit peníze. A podle Tomáše Suchomela ze společnosti GarantovanaNajem.cz je jednou z těchto možností právě investice do realit, například do menších bytů ve větších městech určených k následnému pronájmu.

Tip: Srovnání hypoték na trhu

Nejistota ovládá trh s bydlením

Podle realitních makléřů panuje nejistota i na samotném realitním trhu – a proto nejde predikovat další vývoj. Pandemie totiž vytváří velké množství neznámých, a to jak krátkodobého, tak dlouhodobého charakteru. Mimo jiné není například jasné, jak dlouho lockdown potrvá a jaké ekonomické následky s sebou přinese.

Proto se Jan Martina, oblastní manažer pro Prahu ze společnosti M&M Reality, domnívá, že aktuální situace vytváří na tuzemském realitním trhu půdu pro další zdražování nemovitostí. „Největší nárůst lze očekávat v nejžádanějších lokalitách velkých měst. Poptávka je posilována nízkými úrokovými sazbami hypotečních úvěrů, vnímáním nemovitosti jakožto bezpečné investice nebo zrušením daně z nabytí nemovitosti,“ konstatuje s tím, že žádané nemovitosti získávají na hodnotě každým dnem.  

A jsou to právě žádané lokality a žádané typy nemovitostí, které i nyní rostou. Příkladem je západočeská metropole, kde meziročně ceny narostly zhruba o 10 procent. V Plzni se byt jedna plus jedna v původním stavu v únoru 2020 prodával za 1,9 milionů korun, ale aktuálně je podle M&M Reality prodejný za 2,2 milionů korun. U bytů dva plus jedna po rekonstrukci ceny stouply na 3 až 3,5 milionu korun a u čtyři plus jedna po rekonstrukci se aktuálně běžně pohybují nad 4 miliony.

Tip: Kolik a kdy si můžete maximálně odečíst za hypotéku na daních? Příklady napoví!

Možná zlevní předražené reality

Hendrik Meyer pak odhaduje, že scénář minulé hospodářské krize z let 2008 a 2009, kdy ceny na realitním trhu padaly až o třetinu, se pravděpodobně opakovat nebude. Může se však na nějakou dobu zastavit nebo výrazně zpomalit cenový růst. „Ne vždy to ale bude znamenat, že se bude prodávat výrazně levněji, spolu s tím totiž mohou nejzajímavější nemovitosti zmizet z nabídky. Majitelé, pokud je nebude nic tlačit, raději upřednostní pronájem před prodejem a do nabídky dům a byt vrátí teprve ve chvíli, kdy ho prodají za výhodnější cenu, což může být klidně příští rok,“ dodává oborník.

Na realitním trhu by ale mohly zlevnit nemovitosti, o něž je obecně menší zájem. Typickým příkladem jsou třeba domy ve špatném technickém stavu nebo byty v nezajímavých a méně žádaných lokalitách. Cenový propad by se mohl dotknout také velkých nemovitostí, například vícegeneračních domů nebo vil.

Snížit by se mohly rovněž ceny předražených realit. „Horkotěžko nyní budou lidí kupovat například byt tři plus jedna v pražském panelovém domě před rekonstrukcí za více než šest milionů korun, jako to bylo stále ještě možné na začátku roku 2020. Ovšem plošný pokles cen nemá za současných podmínek na trhu opodstatnění,“ dodává Jan Martina.

 

Češi rádi bydlí ve svém

Ani vyšší ceny bytů a domů nemusí podle Hendrika Meyera odradit zájemce od koupi nemovitosti. „Češi jsou v tomto ohledu specifičtí a pravděpodobně se budou snažit ,jít do vlastního‘, ať bude situace jakákoliv. Je jen otázkou, které nemovitosti zvolí, pokud se ceny v Praze nebo Brně nesníží, ale reálně klesne kupní síla domácností. V takovém případě se dá předpokládat hledání alternativy v metropolitních prstencích, kde lidé dostupné bydlení seženou výměnou za delší dojezdovou dobu příměstským vlakem anebo autobusem,“ uzavírá.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ