Spotřeba elektřiny se loni propadla. Čeká nás zdražování?

09.04.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


České podniky loni ze sítě odebraly méně elektřiny. Spotřeba domácností sice narostla, ale propad nevyrovnala. Budou dodavatelé energií zdražovat, aby kompenzovali ztráty?

Česká energetika uzavřela pandemický rok 2020 propadem ve spotřebě i ve výrobě. Informoval o tom Energetický regulační úřad (ERÚ). Celková spotřeba elektřiny loni dosáhla svého pětiletého minima, když se meziročně snížila o 3,5 procenta. Všichni odběratelé dohromady, tedy podniky i domácnosti, loni odebraly ze sítě 71,4 terawatthodin elektřiny. Ne všechny skupiny odběratelů ale konzumovaly méně – v případě domácností naopak došlo k meziročnímu nárůstu o 4,7 procent. 

Zdroj: Shutterstock

Spotřeba energie kopíruje pandemii

Pokles ve spotřebě podnikatelů a nárůst ve spotřebě domácností souvisí se sérií lockdownů v minulém roce. „Probíhající pandemie statistiky ovlivnila skutečně výrazně. Na jedné straně vidíme klesající poptávku podniků, na druhé rostoucí spotřebu domácností. Domácnosti si dokonce připsaly rekordní výši spotřeby za více než dvě dekády, vyšší hodnoty naposledy dosáhly v roce 1996. Nicméně na celkové spotřebě se domácnosti podílejí přibližně jednou pětinou, obecný trend proto nemohly zvrátit,“ říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Kromě domácností se propadly prakticky veškeré typy odběrů. Podnikatelé na hladině nízkého napětí spotřebovali meziročně o 2,9 procent méně elektřiny, na hladině vysokého napětí o 7,6 procent méně a na hladině velmi vysokého napětí byl pokles 6,6 procent. V průměru se tak spotřeba podnikatelů snížila o 5,7 procent.

„V dubnu a v květnu, tedy v době výrazných odstávek výroby a zavřených obchodů, se spotřeba elektřiny meziročně snížila o více než desetinu a pokles vyrobené elektřiny přesáhl patnáct procent. Z červnových údajů je naopak patrné, že se ekonomika postupně vracela do normálu. Červnový meziroční pokles spotřeby představoval zhruba pět procent, u výroby elektřiny to bylo půl procenta,“ komentuje vývoj Stanislav Trávníček.

Tip: Srovnání cen plynu a elektřiny 2021

Velcí hráči možná elektřinu zdraží

Nižší poptávka po elektřině tlačila cenu dolů. Dodavatelé tak loni na jaře a v následujícím období nakupovali na burzách levnější energii. To vedlo i k částečnému snížení spotřebitelských cen. „Cena silové elektřiny na burze poklesla v březnu minulého roku pod 40 eur za megawatthodinu. Od té doby cena elektřiny rostla a v současnosti dosahuje 57 eur za megawatthodinu a blíží se k nejvyšším hodnotám od roku 2018,“ přibližuje dění na trhu Arsen Lazarevič, šéfredaktor portálu Elektřina.cz.

Pokles odběru – a tedy i prodeje elektřiny – znamenal pro dodavatele menší tržby a tím i zisk. Podle analytika Jiřího Gavora ale nešlo o největší problém, jemuž dodavatelé v posledních měsících čelili. „Závažnější důsledky měl nucený odprodej přebytečné energie na velkoobchodním trhu za nižší ceny. V případě maloodběratelů se pak dodavatelé potýkají se zhoršenou platební schopností některých zákazníků. I když se snaží vycházet vstříc, například individuálním platebním kalendářem, nedobytné pohledávky stoupnou,“ říká.

I přes náročnou situaci na energetickém trhu však žádný dodavatel nezkrachoval a prozatím ani nikdo nezvyšoval ceny. „Nedomnívám se, že by si dodavatelé mohli ušlý zisk jednoduše kompenzovat vyšší marží v budoucím období. Na to je náš trh příliš konkurenceschopný,“ odvrací Jiří Gavor obavy z případného zdražování.

Jiného názoru je ale Arsen Lazarevič. „Máme informace, že někteří velcí dodavatelé přikročí na jaře ke zdražování,“ konstatuje. Na energetickém trhu přitom platí nepsané pravidlo, že když zdraží velcí hráči, přistupují ke změnám ve cenících i menší dodavatelé, kteří se cenami vymezují vůči dominantním dodavatelům.

Tip: Jak jsme v roce 2020 měnili dodavatele energie?

Energetika pod vlivem pandemie

Jisté je jedno – do dalšího vývoje na energetickém trhu se promítne pandemická situace, respektive trvání lockdownu. „Spotřeba se bude odvíjet na základě toho, jak rychle v Česku skončí nouzový stav a jak rychle dojde k uvolnění současných restriktivních opatření. ČNB pro tento rok odhaduje růst české ekonomiky o více než 2 procenta. Podle odhadů by se tak měla spotřeba elektřiny vracet k před-covidovým hodnotám,“ uvádí Arsen Lazarevič.

Jiří Gavor ale už tak optimistický není. „Bohužel průmyslová spotřeba a tím i prodej budou i letos pod dlouhodobým průměrem, důsledky pandemie budou citelné ve všech sektorech, uzavírá.

TipRizika při změně dodavatele energií: Na co si dát pozor?

 
Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: Spotřebitel