S QR kódem na faktuře vám zákazníci zaplatí rychleji

13.01.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokud fakturujete a chcete si zkrátit čekací dobu na přijetí platby od klienta, vložte do vystavené faktury také QR kód. Manuální přepisování údajů z faktury může vašeho klienta odradit a proces se tak výrazně zpozdí či se na převod zapomene úplně. Většina bankovních systémů již má zabudované QR čtečky, takže je celý postup velice jednoduchý.

Co je to QR kód?

QR kód je shluk malých čtverečků, které nesou určitou digitální informaci. Vzhledem se mírně podobá čárovému kódu, ovšem do QR kódu lze umístit mnohem více dat. Zkratka vznikla z anglických slov „Quick Response“, což v překladu do češtiny znamená rychlá odezva. 

Pro to, abyste zjistili, co daný kód skrývá za informaci, je nutné nainstalovat do vašeho mobilního zařízení čtečku QR kódů. Po namíření čtečky na daný symbol, se provede požadovaná aktivita, kterou zadal tvůrce QR kódu.

Aktivitou může být například přechod na určité webové stránky, zobrazení odkazovaného zboží, předvyplnění údajů platby, přidání telefonního čísla do adresáře, náhled jídelního lístku, připojení k Wi-Fi apod. Tvorba QR kódů má za úkol usnadnit druhým lidem provedení konkrétní akce.

QR kód na faktuře zvýší motivaci k rychlému zaplacení

Jak už jsme zmínili v úvodu článku, přítomnost QR kódu na faktuře vám může přinést rychlejší platbu na váš účet. Je ovšem zapotřebí, aby váš klient měl účet u banky, která umožňuje platební příkaz skrz QR kód, což ve většině případů není problém, jelikož většina bank tuto interakci poskytuje. Dalším důležitým faktorem je vlastnění chytrého telefonu, ve kterém je možné stáhnout mobilní aplikaci, která spadá pod danou banku.

Zákazník ve svém bankovním systému pouze vybere možnost zadání nové platby pomocí QR kódu, následná akce jej pak pouze převede ke kontrole údajů a potvrzení platby, tím je celý proces hotový. Tvorbou QR kódu ušetříte čas příjemci a zároveň vás nemusí stresovat situace, že druhá strana špatně vyplní bankovní údaje a částka bude připsána na účet někomu jinému. Důležité ovšem je, abyste se při zadávání údajů nespletli vy. 

TIP: Appka čTečka umožní hospodským, kadeřnicím i jiným ověřit platnost COVID pasů. Jak ji získat?

QR kód

Zdroj: Depositphotos

Jak vytvořit QR kód?

Vygenerování QR kódu pro platbu nabízí mnoho účetních systémů i online aplikací, které můžete ve většině případů využít zdarma. Některé softwary vám nabídnou více akcí, pro které si můžete QR kódy vygenerovat, jiné jsou zase určené pouze pro provedení platebního příkazu. Pro představu, co předchází vygenerování grafického prvku, vkládáme ilustrační obrázek.

Tvorba QR kóduTvorba QR kódu

Zdroj: qr-platba.cz

Jediné povinné údaje, které je nutno zadat, je číslo vašeho účtu a měna, ve které se bude částka převádět. Dále se vám také nabízí možnost vypsat variabilní, specifický a konstantní symbol, částku, datum splatnosti a zprávu pro příjemce. Tyto informace již nejsou povinné a je jen na vás, zda je vyplníte.

Údaje zkontrolujte a potvrďte stiskem tlačítka „generovat QR platbu“, systém vám už na základě získaných dat vygeneruje unikátní QR kód, na který stačí pouze kliknout pravým tlačítkem myši a zvolit možnost „kopírovat obrázek“. Následně jej vložíte do faktury na nejvhodnější místo a máte hotovo. Příjemce si už sám vybere, zda platební údaje manuálně sám vyplní nebo zvolí jednodušší variantu a naskenuje QR kód.

Tip: Mobil jako terminál. Platební karty už může přijímat každý, ale s omezením

Seznam bank, které podporují QR platby

  • Česká spořitelna 
  • Fio banka
  • Komerční banka
  • Air banka
  • Equa bank
  • Moneta
  • Zuno
  • Raiffeisen bank
  • mBank
  • Era
 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU