Co dělat, když mám poškozenou minci nebo bankovku?

16.08.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Našli jste doma poškozené peníze anebo jste je nechtěně sami poškodili? Pokud ano, dobrou zprávou je, že o jejich hodnotu nemusíte přijít.

Poškozené mince a bankovky lze v naprosté většině případů vyměnit. Výjimku však mohou tvořit situace, kdy jsou peníze poškozené nestandardně. Co to znamená a jak postupovat, pokud máte v peněžence poškozené peníze?

Dozvíte se:

Je možné poškozené peníze nechat vyměnit?

Ano, je. Nárok na výměnu má každá fyzická i právnická osoba, které se poškozená bankovka nebo mince dostala do rukou. Pro řešení situace je zde však klíčové, o jaký druh poškození se jedná. Nejčastěji vám bankovky a mince vymění na počkání. To ale neplatí v případě, kdy se jedná o tzv. nestandardní poškození.

Za běžně poškozenou bankovku, která se bezplatně vymění, se pak považuje bankovka celá anebo taková, jejíž plocha je větší než 50 % původní plochy a je celistvá anebo se skládá z maximálně dvou částí.

Čtěte také: Jak poznat české padělané bankovky a koruny?

Jak vypadají nestandardně poškozené bankovky a mince?

Nestandardně poškozená bankovka může být ohořelá, zetlelá, obarvená anebo odbarvená natolik, že vyvstávají pochybnosti o její pravosti. Její obrazec je nečitelný, případně deformovaný anebo proděravělý následkem úředního znehodnocení, nebo úředně přetištěný nápisem.

Dále se jedná o takové bankovky, které se skládají z více jak dvou částí, kterým chybí celý horní anebo doplní okraj, a ty, které byly poškozeny nástražným zařízením na ochranu proti krádeži.

U nestandardně poškozených mincí platí, že jsou

  • nastřižené,
  • necelé,
  • vyrobené z více částí s tím, že jednotlivé části jsou odděleny.

Poté jsou to takové, jejichž obrazec nebo reliéf je nečitelný, mají zdeformovaný tvar anebo byly poškozeny nástražným zařízením pro krádeži.

Čtěte také: Od příštího roku Chorvatsko přechází na jinou měnu. Co s kunami?

Výměna poškozených bankovek a mincí 2022

Zdroj: Depositphotos

 

Kde vyměnit poškozené peníze?

Peníze poškozené běžným způsobem odneste do pobočky jakékoliv banky, která má hotovostní přepážku. Bankovky nebo mince vám budou vyměněny na počkání. Bude však nutné předložit platný průkaz totožnosti, čili občanský průkaz nebo cestovní pas.

Služba je bezplatná, pokud máte do 100 kusů bankovek nebo mincí jedné nominální hodnoty. Větší počet nebo neroztříděná hotovost může být zpoplatněna podle sazebníku banky.

Čtěte také: Do kdy můžete vrátit peníze ze směnárny?

Jak se řeší nestandardní poškození?

Taktéž bude třeba zajít na pobočku jakékoliv banky, která má hotovostní přepážku. Nicméně nestandardně poškozené peníze budou zadrženy a následně s vámi bude vyplněn formulář Potvrzení o zadržení bankovek nebo mincí. V tom navíc budete muset uvést, jakým způsobem k poškození došlo, číslo bankovního účtu anebo adresu, na kterou má být náhrada zaslána.

Následně bude formulář odeslán České národní bance, která posoudí, zda máte na náhradu nominální hodnoty čili na výměnu peněz nárok.

Pokud by se vám nechtělo do banky, můžete se sami obrátit na ČNB, a to tím způsobem, že jí odešlete poškozené peníze k posouzení společně s formulářem Žádost o poskytnutí náhrady za nestandardně poškozené tuzemské mince a bankovky.

Čtěte také: Za týden přestanou platit některé bankovky. Kde, jak a do kdy je můžete vyměnit?

Kdy ČNB uzná náhradu?

Česká národní banka uzná náhradu nestandardně poškozených bankovek nebo mincí, jestliže se poškodily

  • při živelné pohromě,
  • při páchání trestného činu anebo při pokusu o spáchání trestného činu za předpokladu, že žadatelem o náhradu je oběť,
  • nešťastnou náhodou anebo způsobem, kterého si žadatel o náhradu nemohl anebo nestihl všimnout.
Zdroj: ČNB
Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: Spotřebitel