Jak vám služba DCC může prodražit dovolenou a jak platit kartou v místní měně

27.04.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chystáte se na dovolenou a přemýšlíte, jestli na místě platit kartou, nebo hotovostí? Karta je leckdy pohodlnější, ale pozor na tzv. DCC, může vám dovolenou zbytečně prodražit.

Dynamic Currency Conversion se v posledních letech výrazně rozmáhá a každoročně si řada turistů stěžuje, že zaplacené zboží či služby je vyšly násobně dráž, než si mysleli a než jaká byla uvedená cena. Proti DCC se ale můžete bránit, v ideálním případě si ho můžete i zablokovat.

Zdroj: Shutterstock

Co je to DCC?

DCC neboli Dynamic Currency Conversion je služba, která vám při placení přepočítá cenu za produkt či službu na měnu, ve které máte vedený vlastní účet.

V praxi to může vypadat následovně. Jste na zahraniční dovolené a kupujete si v plážovém obchodě hezký klobouk za 20 eur. U kasy poprosíte o platbu kartou a prodavač vám podává platební terminál. Ten vám nabízí, že nemusíte platit v eurech, ale v českých korunách

Ačkoli na první pohled se může zdát, že vám obchodník vychází vstříc a celou situaci vám usnadňuje, abyste si třeba nemuseli přepočítávat sami, kolik peněz se vám z účtu strhne, není to pravda. V případě, že zvolíte DCC, zaplatíte často více, než kdybyste zaplatili zmíněných 20 eur v uváděné měně, tedy v eurech.

Tip: 8 věcí, které byste měli vědět o platbě kartou v zahraničí

Kurz neurčuje stejná instituce

Fígl totiž tkví v tom, kdo a jak určuje kurz, kterým se celá transakce přepočítá. Pokud se rozhodnete platit v původní měně, tedy v eurech, bude převod na české koruny provádět vydavatel platební karty. Tedy vaše banka. Pokud ale zvolíte platbu se službou DCC, určuje přepočtový kurz provozovatel platebního terminálu. A ten může určit kurz zcela nezávisle na ostatních okolnostech. V extrémním případě může nastavit, že 1 euro se rovná 40 Kč. A tímto kurzem se vám pak celá transakce přepočítá. Za klobouk v hodnotě 20 eur tak zaplatíte 800 Kč.

Tip: Jak na výměnu hotovosti nebo výběr z bankomatu na dovolené

Prodavač o tom často ani neví

Platební terminály takto bývají často nastaveny už v základu. Nejde tedy o hamižného prodavače nebo obchodníka, který by na vás chtěl vydělat více peněz. Naopak prodavač může být sám překvapený, jak to, že se vám z karty strhlo více peněz

Abyste tomu předešli, je dobré vždy hlásit, že chcete platit v původní měně daného státu. 

Tip: 8 otázek, jak čerpat dovolenou

DCC platby si můžete zablokovat

Často se může stát, že si ani nevšimnete, že vám terminál nabízí platbu formou DCC. Prostě jen přiložíte kartu, zaplatíte, odcházíte. Že vás nákup vyšel výrazně dráž, zjistíte až později. Abyste podobným přehmatům předešli, můžete si službu DCC na své platební kartě zablokovat. Tedy za předpokladu, že to vaše banka umožňuje. Po zablokování služby DCC už se nemůže stát, že byste nedopatřením takovou službu využili. Banka jednoduše transakci zamítne.

Co když už k platbě došlo?

Pokud už jste zaplatili a všimli jste si hned poté, že jste využili službu DCC, nic se neděje. Transakci nechte stornovat. To je povinnost každého obchodníka a personál musí být na tyto případy proškolen. Stornováním transakce se vaše peníze na účtu odblokují a můžete platbu provést znovu, tentokrát už v místní měně.

Pokud by se vám nepodařilo s obsluhou domluvit na stornování transakce, reklamujte transakci po návratu. To můžete udělat u vydavatele své platební karty, tedy u banky. Ideálně si ale pro tyto případy zajistěte nějaké důkazy, abyste mohli dokázat, že jste o službě DCC a o kurzu nebyli předem informováni.

Tip: Kdy po nástupu do nové práce můžete čerpat dovolenou?

 

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 23 krát

Články ze sekce: Spotřebitel