Kdy studenti nemusejí nic odvádět z peněz za brigádu?

31.05.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Plánujete letní studentskou brigádu? Vyznejte se ve smlouvách, které vám zaměstnavatel může nabídnout. Sami pak lépe zhodnotíte, která se vám vyplatí více.

Chystáte se na letní studentskou brigádu? Vyznat se v možnostech smluv, na které můžete krátkodobě pracovat, může být složité. Žádný student navíc nechce na daních či odvodech pojistného zaplatit více, než musí. Ideálně nic. Pojďme se tedy podívat, jaké možnosti vám zákoník práce nabízí.

Zdroj: Shutterstock

Dohoda o provedení práce

Dohoda o provedení práce je jednou ze dvou nejčastějších smluv, které zaměstnavatelé s brigádníky uzavírají. Tuto dohodu můžete u jednoho zaměstnavatele uzavřít pouze v rozsahu max. 300 hodin za kalendářní rok. Nezáleží na tom, zda těchto 300 hodin odpracujete za jedno léto, nebo v průběhu celého roku. Jakmile ale tento počet hodin překročíte, musíte u zaměstnavatele přejít na jinou smlouvu. Nebo přejít k jinému zaměstnavateli, u kterého opět můžete uzavřít novou dohodu o provedení práce na nových 300 hodin.

Pravidlo není možné obejít ani tím, že u jednoho zaměstnavatele vám poběží více těchto dohod. V takovém případě se odpracované hodiny sčítají.

Tip: Na co myslet při výdělku u práce na dohodu?

Vyšší výdělek s nižšími odvody

Varianta brigády na dohodu o provedení práce je sice omezena na 300 hodin za kalendářní rok u jednoho zaměstnavatele, ale nabízí oproti jiným variantám možnost vyššího výdělku s nižšími odvody.

Platí, že výdělek z dohody o provedení práce podléhá odvodům ve výši:

  • 4,5 % z hrubého výdělku na zdravotní pojištění,
  • 6,5 % z hrubého výdělku na sociální pojištění.

Pokud ale váš příjem u jednoho zaměstnavatele nepřekročí za kalendářní měsíc 10 000 Kč, nemáte povinnost tyto odvody platit. Dokonce můžete mít těchto dohod více u různých zaměstnavatelů a neplatit z nich uvedené odvody, pokud hranici 10 000 Kč nepřekročíte. Tato hranice se totiž u každého zaměstnavatele posuzuje samostatně.

Naopak pokud máte u jednoho zaměstnavatele těchto dohod více, posuzuje se výsledný příjem u tohoto zaměstnavatele dohromady.

Tip: Brigáda na dohodu pětkrát jinak

Někdy to jde s nulovou daní

U dohody o provedení práce se někdy můžete dostat i na nulovou daň. Záleží, jak moc si za měsíc vyděláte. Pokud si u jednoho zaměstnavatele vyděláte měsíčně do 10 000 Kč, máte na výběr 2 varianty, jak příjem danit:

První možností je, že podepíšete prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti neboli „růžový formulář“, jak se mu často přezdívá. Pak zaměstnavatel z vašeho výdělku strhne 15% zálohovou daň a odečte daňové slevy, na které máte nárok. Těmi jsou:

  • sleva na poplatníka (30 840 Kč Kč ročně, 2570 Kč měsíčně),
  • sleva na studenta (4020 Kč ročně, 335 Kč měsíčně).

Následně tedy vaše daň může činit 0 Kč. Toto prohlášení ale můžete podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele. Pokud tedy máte zaměstnavatele dva, musíte si vybrat, u kterého daný dokument podepíšete. U toho, kde růžový formulář podepsaný mít nebudete, dojde u příjmu do 10 000 Kč ke stržení 15% srážkové daně a ta se už nevrací.

Tip: Na co myslet při výdělku u práce na dohodu?

Příjmy nad 10 000 Kč měsíčně

U příjmů nad 10 000 Kč měsíčně dochází vždy ke sražení 15% zálohové daně. Pokud ale u daného zaměstnavatele máte podepsané růžové prohlášení, musí zaměstnavatel zohlednit i daňové slevy, na které máte nárok. U výdělku nad 10 000 Kč také dochází ke stržení povinných odvodů na sociální a zdravotní pojištění.

Tip: Co si ohlídat u podmínek brigády a co nelze v rámci práce u mladistvých?

Dohoda o pracovní činnosti funguje jinak

Dalším typem smlouvy, který se pro účely brigády často sjednává, je dohoda o pracovní činnosti. Ta není omezena počtem hodin za rok, ale za měsíc. Na základě této dohody můžete vykonávat práci v rozsahu poloviny týdenní pracovní doby, tedy 20 hodin týdně. Posuzuje se to však za dobu trvání smlouvy, max. za 52 týdnů. Nikoli za každý týden zvlášť. I u této smlouvy se musejí odvádět odvody z výdělku, tedy:

  • 4,5 % z hrubého výdělku na zdravotní pojištění,
  • 6,5 % z hrubého výdělku na sociální pojištění.

Hranice, kolik si můžete vydělat bez nutných odvodů, je tu ale výrazně nižší.

Tip: Zdanění přivýdělku z dohody o provedení práce v letech 2022 a 2023

Hranice pro povinné odvody

Pokud si v daném měsíci vyděláte na dohodu o pracovní činnosti do 4000 Kč, nemusíte z výdělku platit sociální a zdravotní pojištění.

Pokud u daného zaměstnavatele podepíšete zmíněné prohlášení, strhne vám zaměstnavatel zálohovou daň bez ohledu na výši výdělku a přihlédne k daňovým slevám, na které máte nárok. Výsledná daň tak může být i 0 Kč. Pokud ale růžový formulář nepodepíšete, strhne vám zaměstnavatel u výdělku do 4000 Kč srážkovou daň a u výdělku nad 4000 Kč patnáctiprocentní zálohovou daň. 

Opět přitom platí totéž, co u dohody o provedení práce. Příjmy u jednotlivých zaměstnavatelů se nesčítají, ale příjmy u jednoho zaměstnavatele ano.

 

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel