Chystáte se na dovolenou jen s příručním zavazadlem? Pozor na rozměry

29.05.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Rozměry pro kabinová zavazadla se u jednotlivých aerolinek liší, a koupit univerzální příruční zavazadlo tak není možné. Poplatky za překročení limitů ale mohou být vyšší než cena letenky, a tak se vyplatí si vše přepočítat ještě doma.

Letní dovolené se často pojí právě s cestami do zahraničí. Zatímco někdo si chce dopřát dovolenou s plnou parádou a nešetřit na sobě, někdo má rád výdaje pod kontrolou. A někdo rád cestuje lowcost, aby za stanovený rozpočet mohl vidět co možná nejvíce míst. Často lidé za tímto účelem vyhledávají i co nejlevnější letenky, protože právě ty mohou tvořit i víc než polovinu ceny celé dovolené. Dají se sehnat i za pár stokorun, ale pozor na rozměry příručních zavazadel. Jejich překročení pak může stát doplatek vyšší, než je cena letenky.

Zdroj: Pixabay

S kufrem, nebo jen s příruční taškou?

Když si kupujeme zájezd od cestovní kanceláře a na dovolenou letíme, pravděpodobně je v ceně letenky jedno odbavené zavazadlo v rozmezí 15–23 kg a následně dvě příruční zavazadla. Jedno ve velikosti malého kufříku a jedno ve velikosti batohu či větší kabelky.

Při nákupu letenek na vlastní pěst si naopak můžeme vybrat, jestli chceme plný tarif se všemi zavazadly, nebo odlehčenou verzi. Ta je levnější, ale za cenu menšího počtu zavazadel.

Tip: Co si vzít za léky na dovolenou?

S příručním kufrem a taškou, ale i bez

Taková letenka může mít v zásadě tři podoby. Buď je v ní obsažen zmíněný malý příruční kufr a ještě malá taška, nebo jen ona malá taška, případně jen malý kufřík. Ukážeme si to na příkladu.

Například letecká společnost Ryanair nabízí 2 odlehčené verze klasické letenky. Pokud chcete ušetřit co nejvíce, můžete letět jen s příruční taškou o rozměrech 40 × 25 × 20 cm. Váhové omezení tato taška nemá, ale vzhledem k tomu, že rozměry odpovídá dámské kabelce, nepředpokládá se ani, že by mohla vážit více než například 5 kg. Pokud přece jen potřebujete zavazadlo, nabízí dopravce druhou variantu, která je o něco dražší, ale obsahuje už i plnohodnotné kabinové zavazadlo. To musí splňovat rozměry max. 55 × 40 × 20 cm a zároveň nesmí překročit 10 kg. Pegasus Airlines, které také létají z Prahy, mají podmínky podobné. Zavazadlo nesmí mít více než 55 × 40 × 20 cm a vzít si můžete i malou osobní tašku.

Například u Smartwings jsou pravidla jiná. Letět můžete buď s kabinovým zavazadlem do 8 kg a rozměry max. 55 × 45 × 25 cm, nebo si přikoupit dražší variantu, která zahrnuje i malou tašku do 3 kg s maximálními rozměry 40 × 30 × 15 cm, tedy opět ekvivalent kabelky či malého batohu.

Setkat se ale můžete i s variantou, že aerolinky neomezují každý rozměr zvlášť, ale řeší až celkový součet. Například Korean Air vyžaduje, aby kabinové zavazadlo mělo max. 10 kg a součet jeho rozměrů byl max. 115 cm.

Tip: Co vše zajistit domácím mazlíčkům, než s nimi vyjedete na dovolenou do zahraničí?

Doplatek za nadrozměrné zavazadlo?

Pokud rozměry překročíte, před nástupem do letadla pak mohou nastat dvě situace. Buď si personál ničeho nevšimne a vy projdete, nebo vás požádá o vložení zavazadla do příslušné klece. Pokud se vaše zavazadlo do klece nevejde, může nastat několik situací, přičemž všechny jsou pro vás jakožto cestujícího komplikací.

Palubní personál může takové zavazadlo odmítnout přepravit s vysvětlením, že se na palubu kvůli překročení rozměru nevejde. Nebo vám nabídne možnost, že si zavazadlo ponecháte, buď jako příruční, nebo jako odbavené, ale za poplatek. Ten se opět liší v závislosti na letecké společnosti.

Například Ryanair si za nadrozměrné palubní zavazadlo účtuje poplatek 69,99 EUR (1655 Kč). Smartwings vám naúčtuje poplatek, jako kdybyste překročili váhu u standardního odbaveného zavadla, tedy 43 EUR (1017 Kč). Zejména pokud cestujete nízkonákladově, může se v takové chvíli vaše dovolená prodražit o vyšší částku, než jste původně dali za letenky. A u Pegasus Airlines se ceny stanovují podle rozsáhlého ceníku, kde záleží na tom, odkud a kam letíte, jaká je doba letu atd. 

Tip: Jak by se měla určovat dovolená lidem pracujícím na dohody

Vybrat univerzální kufr? Nemožné

I z výše uvedeného náhodného přehledu vyplývá, že vybrat ideální univerzální příruční zavazadlo dost dobře nelze. Tam, kde aerolinky řeší až celkový součet, se vám zavazadlo bude vybírat lépe, ale tam, kde je na každý rozměr maximální omezení, je výběr náročný. Každá aerolinka si zkrátka rozměry mírně upraví podle vlastních pravidel a tomu následně přizpůsobí i onu pověstnou klec, u které vás před nástupem do letadla mohou vyzvat, abyste vložili své zavazadlo. A pokud se nevejde, čeká vás doplatek.

Někteří cestovatelé řeší situaci i tak, že cestují s měkkou sportovní taškou, kterou v případě potřeby zmáčknou podle rozměrů klece.

Tip: Ochrání vás cestovní pojištění i v případě selhání antikoncepce?

Vyplatí se spočítat si vše předem

Než riskovat placení tučného poplatku přímo u brány k letadlu, je lepší propočítat si vše ještě doma v klidu. Leckdy se vyplatí přikoupit si za pár stokorun odbavené zavazadlo, nebo si přikoupit ještě jedno příruční zavazadlo. Při nákupu online a alespoň 2–3 dny před odletem nabízejí aerolinky často výhodnější ceny.

V každém případě se tento příplatek vyplatí více a vyjde levněji než se na letišti stresovat, argumentovat s letištním personálem a nakonec zvažovat, jestli zaplatit vysoký poplatek, nebo třeba ulomit kolečka u kufru, aby se do připravené klece na zavazadla vešel.

Tip: 4 situace, které vám mohou narušit dovolenou, a jak se v nich zachovat

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel