Deset bodů, které mají zaměstnanci vědět o zdravotním pojištění

12.06.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Daň z příjmů někteří zaměstnanci neplatí, a ještě dostávají od státu daňový bonus. Zdravotní pojištění však musí být sraženo z každé hrubé mzdy. Jaká pravidla platí pro výpočet zdravotního pojištění? Jak se počítá zdravotní pojištění při práci pro více zaměstnavatelů? Jak ovlivňuje výpočet rodinná situace?

Zdravotní pojištění je pro zaměstnance povinnou daní a nemůže se stát, že by zaměstnanci pracujícímu na pracovní smlouvu nebylo z hrubé mzdy odvedeno zdravotní pojištění. Co je dobré vědět o zdravotním pojištění z pohledu zaměstnance?

Zdroj: Depositphotos

Sazba zdravotního pojištění je jednotná

Na zdravotní pojištění zaplatí všichni zaměstnanci 4,5 % z hrubé mzdy, přičemž zdravotní pojištění na účet příslušné zdravotní pojišťovny zasílá zaměstnavatel. S rostoucí mzdou sazba zdravotního pojištění nestoupá, efektivní sazba je tedy shodná pro zaměstnance s minimální mzdou, průměrnou mzdou i nadprůměrnou mzdou.

Zdravotní pojištění platí i zaměstnavatel

Zdravotní pojišťovny obdrží na účet nejenom částku zdravotního pojištění sraženou zaměstnanci z jeho hrubé mzdy, ale i částku placenou zaměstnavatelem. Nad rámec hrubé mzdy mají zaměstnavatelé ještě náklady spojené právě s platbou povinného pojistného. Zaměstnavatelé platí za zaměstnance na zdravotní pojištění 9 % z hrubé mzdy.

Není zaveden maximální vyměřovací základ

Zatímco pro výpočet sociálního pojištění je zaveden strop a z hrubé mzdy nad limit se již sociální pojištění neplatí, zdravotní pojištění se odvádí i z velmi nadstandardních mezd. Pro výpočet zdravotního pojištění není stanoven žádný maximální vyměřovací základ.

Tip: Kalkulačka daní a pojistného ze mzdy pro rok 2023

Při výpočtu se neuplatňují slevy ani odpočty

Měsíční částku odvedené daně z příjmů ovlivňují daňové slevy a daňové zvýhodnění na děti. Bezdětný zaměstnanec zaplatí při stejné hrubé mzdě vyšší částku na dani z příjmů než jeho kolega uplatňující daňové zvýhodnění na děti. Na částku zdravotního pojištění nemá rodinná situace vliv. Výpočet zdravotního pojištění je jednodušší než výpočet daně z příjmů, neboť nelze uplatňovat žádné odpočty či slevy.

Zdravotní pojištění se platí ze všech hrubých mezd

Zaměstnanci pracující současně pro více zaměstnavatelů na základě pracovní smlouvy odvádí zdravotní pojištění z obou zaměstnání. U druhého zaměstnání nelze čerpat nějakou výhodu při výpočtu z důvodu odvodu zdravotního pojištění z prvního zaměstnání.

Minimální vyměřovací základ je na úrovni minimální mzdy

Zdravotní pojištění musí být vždy odvedeno alespoň z minimálního vyměřovacího základu, který je na úrovni minimální mzdy. Pokud má zaměstnanec pracující na zkrácený úvazek hrubou měsíční mzdu nižší, než činí aktuální minimální mzda, a není přitom státním pojištěncem (např. studentem, penzistou, příjemcem rodičovského příspěvku), zdravotní pojištění se vypočítá právě z minimálního vyměřovacího základu, přičemž dopočet do minima jde na vrub zaměstnance.

Čtěte také: Samoplátci zdravotního pojištění (OBZP) si v roce 2023 zase připlatí

Za neplacení pojistného je sankcionován zaměstnavatel

Zaměstnanec nemá s odvodem zdravotního pojištění žádné starosti, za výpočet a odvod je zodpovědný jeho zaměstnavatel. Jestliže si zaměstnavatel neplní své zákonné povinnosti, potom je příslušnou zdravotní pojišťovnou sankcionován. Zaměstnanec nikoliv.

Změnu zdravotní pojišťovny je nutné hlásit

Každý občan má právo změnit zdravotní pojišťovnu. Zaměstnanci musí samozřejmě tuto skutečnost oznámit zaměstnavateli do 8 dní, aby bylo zdravotní pojištění placeno řádně a včas na účet správné zdravotní pojišťovny.

Z dohod se zdravotní pojištění do limitu neplatí

V případě práce na základě dohody o provedení práce se zdravotní pojištění neplatí, když je hrubá měsíční odměna 10 000 Kč a méně, a z dohody o pracovní činnosti, když je hrubá měsíční odměna 3999 Kč a méně.

Žádný přeplatek na zdravotním pojištění

Po provedeném ročním zúčtování daně mohou zaměstnanci obdržet za příslušný rok přeplatek na dani z příjmů, neboť zaplacené měsíční zálohy mohou být vyšší než roční daňová povinnost. U zdravotního pojištění taková situace nastat nemůže. Zaměstnanec nemůže obdržet přeplatek na zdravotním pojištění.

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ