Co týden dal?

25.11.2005 | , Finance.cz
Press centrum


Rádi byste si přečetli, co se v tomto týdnu stalo zajímavého? Podívejte se na souhrn nejdůležitějších událostí, který pro vás každý pátek pravidelně připravujeme. Dozvíte se finanční zprávy z domova i ze světa, novinky z našeho serveru...

Posledních 7 dní ve světě

  • Angela Merkelová v úterý získala širokou podporu při hlasování o důvěře nové vládě v německém parlamentu, a stala se tak první kancléřkou v historii země. Křesťanská demokratka Merkelová získala v 614členné dolní komoře parlamentu 397 hlasů, uvedl předseda Bundestagu. Hladce si tak zajistila potřebnou většinu, aby se stala osmým premiérem v poválečné historii země a současně prvním šéfem celoněmecké vlády původem z bývalé NDR. Merkelová a ostatní členové kabinetu složeného z velké koalice konzervativců (CDU/CSU) a sociálních demokratů (SPD) budou jmenováni během dne, a formálně tak převezmou vládu po SPD a zelených, kterou vedl posledních sedm let Gerhard Schröder.
  • Ministři zemědělství Evropské unie ve čtvrtek dosáhli dohody o reformě cukrovarnictví, když se domluvili na snížení výkupních cen o 36 procent v průběhu čtyř let. Agentuře Reuters to řekl vysoce postavený činitel EU. "Dohoda je hotova, se snížením cen o 36 procent," řekl zdroj a dodal, že základní míra náhrad vyplácených zemědělcům, kteří budou chtít upustit od pěstování cukrové řepy, bude činit 64,2 procenta z tržeb, o něž kvůli snížení cen přijdou.
  • Počet práceschopných Američanů, kteří minulý týden poprvé podali žádost o podporu v nezaměstnanosti, stoupl o nečekaně vysokých 30.000 na nejvyšší úroveň od poloviny října, ukázaly ve středu oficiální údaje. Počet prvních žádostí o podporu, upravený o sezonní faktory, vzrostl na 335.000 z mírně revidovaných 305.000 za předcházející týden, uvedlo americké ministerstvo práce. V minulém týdnu přibylo 10.000 nových žádostí, neupravených o sezonní faktory, které souvisejí s hurikány Katrina a Rita, uvedl analytik ministerstva. Celkový počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v důsledku těchto větrných smrští v Mexickém zálivu tak stoupl na 555.000.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu//>/>/>

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít
STAVEBNÍ SPOŘENÍ

výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Využijte možnost daňové úlevy ještě za rok 2005! Sjednejte si penzijní připojištění se státním příspěvkem s účinností od 1.12.2005, vložte jeden sjednaný pravidelný měsíční příspěvek a pak vložte mimořádnou úložku v takové výši, aby celková zaplacená suma za rok 2005 činila 18 000 Kč. Tato částka musí být nejpozději do 31.12.2005 připsána na účet penzijního fondu. Pak si od základu daně z příjmu za rok 2005 můžete odečíst celých 12 000 Kč. O úhradě mimořádné úložky je nutné písemně informovat penzijní fond. Pokud smlouvu uzavřete přes naše prodejní centrum, získáte navíc jako odměnu polovinu vašeho měsíčního příspěvku zpět.

/>

Posledních 7 dní doma

  • Rakouská společnost Kapsch zvítězila v tendru na výstavbu systému na výběr silničního mýtného v Česku za 640 milionů eur (18,7 miliardy korun), uvedla v pondělí mluvčí firmy. Výsledek tendru nicméně zpochybňují někteří neúspěšní zájemci, kteří obviňují Ministerstvo dopravy, že podmínky tendru ušilo na míru vítězné společnosti. Výběrová komise pro formální nedostatky odmítla nabídky švýcarsko-českého konsorcia firem Damovo, Ascom, Fela a ABD Group, dále italské Autostrade a konsorcia rakouské A-Way s českou AŽD. Ministr dopravy Milan Šimonovský ve středu obhajoval své rozhodnutí o dodavateli systému pro výběr silničního mýtného a odmítl výzvu premiéra, aby z případného krachu tendru vyvodil osobní odpovědnost. "Naším cílem je, aby byl proces (výběrového řízení) znovu posouzen. Nechceme soutěž zrušit, ale přezkoumat," uvedl výkonný ředitel české divize společnosti Damovo Jiří Turek. Šimonovský však dodal, že plánovaný termín spuštění mýtného na českých dálnicích od ledna 2007 nebude ohrožen.
  • Premiér Jiří Paroubek ve středu uvedl, že považuje lustrační zákon za nadbytečný a osobně by hlasoval pro jeho zrušení. Zrušit zákon ve středu navrhli komunisté. Lustrační zákon měl začátkem 90.let chránit státní správu a nové demokratické instituce od vlivu agentů bývalé státní bezpečnosti a podle premiéra je 16 let po politickém převratu "nadbytečný". "Já osobně, pokud bych byl poslancem, bych podpořil jeho zrušení. Pokud jde o vlastní stranu, budeme muset o tom diskutovat," řekl Paroubek novinářům. Komunisté chtějí prosadit zrušení zákona prostřednictvím pozměňovacího návrhu k projednávanému antidiskriminačnímu zákonu.
  • Česká konsolidační agentura (ČKA) ve čtvrtek vyhlásila dvoukolovou soutěž na prodej Aera Vodochody s tím, že zájemci mají odevzdat předběžné nabídky do 25.ledna, uvedl mluvčí agentury Jiří Pekárek. ČKA prodává akcie reprezentující 99,97 procenta základního kapitálu Aera a dvě pohledávky: za 5,5 miliardy korun a za 215 milionů dolarů. "Přihlášky do výběrového řízení mohou zájemci podávat do 14.prosince," uvedl Pekárek v tiskové zprávě. "Jediným kritériem výběru bude nabídnutá cena za veškerá aktiva ČKA v Aeru." Vláda by měla posoudit vítěznou nabídku v květnu 2006.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Neznalost zákona neomlouvá. To je pravda, která platí i ve světě financí. Pokud potřebujete zjistit aktuální verze zákonů, navštivte sekci Zákony. Tento týden jsme zaktualizovali znění těch nejdůležitějších zákonů z různých oblastí osobních a firemních financí.
  • Vyrážíte na dovolenou nebo služební cestu do některé z okolních zemí a rádi byste si sebou pro případ neočekávaných potíží vzali kontakt na tamní české velvyslanectví? Podívejte se na server www.finance.cz do sekce Firmy, kde jsme pro vás připravili seznam jak českých velvyslanectví v zahraničí, tak i velvyslanectví jiných zemí v České republice.
  • Povinné ručení musí mít uzavřeno každý, kdo se rozhodne vyjet se svým vozidlem na silinici. Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu aut svádějí komerční pojišťovny boj o klienty a při podpisu smlouvy může klient získat malou pozornost. Která z pojišťoven má nejnižší sazby? To můžete zjistit na našich stránkách, kde jsme pro vás nachystali přehled aktuálních sazeb pro rok 2006.
  • Potřebujete zjistit adresu nebo telefon některé z bank působicích na českém bankovním trhu? V sekci Bankovnictví jsme aktualizovali jejich seznam a zároveň doplnili o položku SWIFT kód, praktický pomocník v mezinárodním platebním styku.

Poradenství
Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme na oblast bydlení.

Otázka:
„Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnosti financování koupě bytu hypotékou. Chtěla bych si zřídit hypoteční úvěr, ale ačkoli mám většinu ukazatelů pro poskytnutí většího úvěru dobrých a mám zaměstnání na dobu neurčitou, nemám dost vysoký čistý měsíční příjem. Údajně je možné, že tuto položku pro poskytnutí úvěru lze zvýšit, tím, že se k výši mého příjmu přičte část příjmu jiné osoby. Zajímá mě, jak to jde provést, v jakém vztahu musí být ke mně tato osoba a jestli je vázána bance nějakými závazky či omezeními. Děkuji vám za odpověď.“

Odpověď:
„Dobrý den, děkujeme za dotaz. Co se týká přistoupení dalšího spolužadatele, tak je to možné, každá hypotéční banka má však jiná pravidla, kdy někde to musí být rodinný příslušník, jinde například to může být jedna i více cizích osob…“

Celou odpověď naleznete zde.

Fintriky
I když první sníh už napadl, většina lyžařských středisek v České republice svoji činnost ještě nezahájila. I přesto vám však doporučujeme si zimní dovolenou naplánovat již nyní. Pokud se chystáte vyrazit do některého z domácích lyžařských středisek, rozhodně si dopředu zjistěte informace o nabídce ubytování, o možnostech seřízení či oprav lyží a snowboardů nebo například o cenách skipasů. A právě na to téma jsme se v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků zaměřili a připravili pro vás přehled těch nejznámějších středisek i s nabídkou poskytovaných služeb. Postupně jsme vás v tomto týdnu seznámili s Orlickými horami, Jeseníky, Krkonošemi, Jizerskými horami a Beskydy 

Anketa
Po 16 letech se český fotbalový tým probojoval na mistrovství světa. V anketě jsme vám tedy položili otázku, zda se chystáte vyrazit do Německa na některý ze zápasů národního týmu. Zde jsou vaše odpovědi:

  • Ano, za každou cenu - 22 %
  • Uvidíme, záleží na cenách lístků - 22 %
  • Ne, raději zůstanu doma u televize - 29 %
  • O fotbal se nezajímám - 28 %

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum