Co týden dal?

30.11.2007 | , Finance.cz
Press centrum


Průměrná mzda v České republice roste, stejně jako ceny energií, Češi utratí za dárky rekordní sumu, nejzadluženějším oborem ekonomiky je stavebnictví, do krajů poputují miliardy z EU. To jsou jen některé z událostí posledního listopadového týdne. 

Posledních 7 dní ve světě

  • Evropská komise schválila sedm regionálních operačních programů, jejichž prostřednictvím v příštích šesti letech z Evropské unie poputuje do českých krajů zhruba 125 miliard korun. Formálně sice až v pátek vyprší lhůta pro uplatnění námitek k jednotlivým programům, jakákoli změna prý už ale není pravděpodobná. Smlouvy s jednotlivými regiony mají zástupci EK podepsat 13. prosince.
  • První naleštěné vozy Škoda Octavia a Volkswagen vyjely z bran nové továrny koncernu Volkswagen ve městě Kaluga, asi 160 kilometrů jihozápadně od Moskvy. Slavnostně tak byl zahájen provoz, kterou firmy Volkswagen a Škoda Auto postavily s přispěním Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Celková investice dosáhla zhruba 10 miliard korun.
  • Nejvlivnějším podnikatelem na světě je podle žebříčku sestaveného časopisem Fortune generální ředitel firmy Apple Steve Jobs, který stojí za zrodem oblíbeného digitálního přehravače iPod. Dokázal se prosadit i v Hollywoodu, konkrétně se svou firmou Pixar v oblasti animovaných filmů.
  • Podle údajů Eurostatu má Česká republika v přepočtu na 100.000 obyvatel 23 bankomatů, čímž se řadí na poslední místa ze všech zemí EU. Méně jich mají pouze Rumuni a Poláci, a to 20. Nejvíce bankomatů v Evropě najdeme na Pyrenejském poloostrově, konkrétně ve Španělsku (125) a Portugalsku (107).
  • Slovenský parlament schválil zákon, který upravuje přechod Slovenska na jednotnou evropskou měnu. Slovensko chce převzít euro od ledna 2009. O vstupu země do eurozóny by měly evropské instituce rozhodnout zhruba v polovině příštího roku. Kurz, kterým se budou přepočítávat všechny korunové položky na eura, by měl být znám zhruba v polovině roku 2008.
  • Investiční společnost vlády emirátu Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech hodlá koupit podíl v největší americké bance Citigroup. Za nákup 4,9% podílu chce vynaložit 7,5 miliardy dolarů (zhruba 135 miliard korun), čímž se stane největším akcionářem firmy.
  • Visa spustila první větší pilotní projekt mobilních plateb ve Velké Británii, v němž bude otestována technologie NFC a možnost placení plateb drobných nákupů, vstupného či dokonce jízdenek městské dopravy přes mobilní telefon. Projekt, jehož účelem je otestovat funkčnost systému a zjistit, o jaké služby mají uživatelé zájem, potrvá šest měsíců.
  • Slovensko si udržuje pozici středoevropského tygra, když jeho ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku rostla rekordním tempem. Meziroční růst hrubého domácího produktu dosáhl 9,4 procenta, čímž potvrdil očekávání a předběžné údaje Centrálního statistického úřadu Slovenska.
  • Pojistné podvody způsobí ročně ztráty okolo 8 miliard eur, uvádí to Evropská pojišťovací a zajišťovací federace. Jen v České republice bylo v loňském roce podle České asociace pojišťoven vyšetřováno téměř 5000 pojistných událostí klasifikovaných jako pojistné podvody.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Ušetřete na daních!
Pokud si sjednáte smlouvu o penzijním připojištění ještě nyní, můžete si ponížit daňový základ až o celých 12.000 Kč a ušetřit tak na daních. Uzavřete tedy smlouvu s účinností od 1.12.2007, zaplaťte jeden měsíční příspěvek a k uplatnění daňové úlevy 12.000 Kč ještě vložte na penzijní připojištění mimořádný vklad v takové výši, aby celková zaplacená suma za tento rok byla 18.000 Kč. Měsíční příspěvek i mimořádná úložka musí být připsána na účet penzijního fondu nejpozději do 31.12.2007. O mimořádném příspěvku je nutné penzijní fond písemně informovat, ale mnoho penzijních fondů již při sjednání smlouvy nabízí službu daňové optimum.


Posledních 7 dní doma

  • Průměrná hrubá měsíční mzda v České republice ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,6 procenta na 21.470 korun. Ve srovnání s předchozím rokem tak podle údajů Českého statistického úřadu vzrostla o 1517 korun. Reálná mzda se po odečtení inflace v průměru zvýšila o pět procent.
  • Bankovní rada České národní banky se na svém čtvrtečním zasedání rozhodla již počtvrté v letošním roce zvýšit úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Klíčová dvoutýdenní repo sazba se tak zvýšila na 3,50 procenta, což je nejvyšší hodnota za posledních 5 let. Na tuto zprávu reagovala silným posilováním.
  • Vzhledem k rostoucím cenám energie budou české domácnosti muset v příštím roce sáhnout hlouběji do kapsy. Podle Energetického regulačního úřadu se cena elektřiny od ledna zvýší o 9,1 %, teplo resp. ceny uhlí podraží dokonce až o 20 %. Mírně vzrostou i ceny plynu.
  • Nejzadluženějším oborem české ekonomiky je stavebnictví, když téměř třetina stavebních firem dlouhodobě nesplácí své závazky řádně a včas. U českých dlužníků navíc hrozí poměrně velké riziko, že své dluhy nezaplatí vůbec, když pravděpodobnost nezaplacení je zhruba 3,5 procenta.
  • Celková délka české dálniční sítě v sobotu 1. prosince, kdy se na severní Moravě otevře sedmnáctikilometrový úsek dálnice D47, překročí hranici 1000 kilometrů. Počínaje zítřkem se také začnou prodávat dálniční známky na rok 2008. Ministerstvo dopravy dá do prodeje 5,4 milionu kuponů a k dostání budou na 9300 prodejních místech. Roční známka pro osobní automobil se zvyšuje z 900 na 1000 korun.
  • Podle průzkumu společnosti Sodexho Češi letos utratí za dárky celkem 134 miliard korun, z toho celých 104 miliard utratí spotřebitelé, zbytek připadá na firmy. Český spotřebitel investuje v průměru do nákupu vánočních dárků 6680 korun, dalších 805 korun dávají k Vánocům svým zaměstnancům firmy.
  • Mladoboleslavská Škoda Auto, Budějovický Budvar a Plzeňský Prazdroj. Takový je podle odborníků na reklamu, marketing i finance žebříček tuzemských nejhodnotnějších firem. Na dalších příčkách se umístily značky Baťa, Kofola, Jan Becher, Mattoni nebo Česká pojišťovna.
  • Celkem 214 stoletých občanů se může k měsíci listopadu může těšit na zvýšení důchodu o 2000 Kč. Kromě stoletých důchodců evidovala Česká správa sociálního zabezpečení i starší seniory. V České republice je tak v současnosti 465 sto a víceletých občanů, 390 žen a 75 mužů.
  • Trojice největších tuzemských bank, Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka, se může těšit na rekordní výdělky. Ty pravděpodobně přesáhnou 10 miliard korun. Dopomohl jim k tomu rostoucí zájem o úvěrové produkty, především hypotéky a také zvyšující se příjmy z provizí a poplatků, které jsou častým terčem kritiky nejen ze strany klientů.
  • Ministerstvo financí chystá novelu zákona o cenách, na základě které budou muset cestovní kanceláře od ledna 2009 uvádět úplnou a jedinou cenu zájezdů. Asociace cestovních kanceláří se záměrem nesouhlasí a tvrdí, že novela zákona povede ke zdražení zájezdů.
  • Přestože v konzumaci piva Češi vévodí světovému žebříčku, nejméně ze všech Evropanů pijí pivo doma. Z průzkumu společnosti SABMiller vyplývá, že zatímco Dánsku, Polsku či Německu konzumuje přes 90 % dotazovaných pivo v pohodlí svého domova, v Čechách je to zhruba "pouhá" polovina.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Posledních 7 dní na našem serveru


  • Začátkem tohoto týdne vstoupila na tuzemský trh nová internetová banka mBank, která hodlá prorazit a získat si klientelu nulovými poplatky a zajímavým úročením. Chcete si sjednat některý z jejich produktů? Stačí navštívit naše Prodejní centrum a založit si osobní účet mKONTO či spořící účet eMAX on-line!
  • Rok 2007 se pomalu blíží k závěru. Řada firem a podnikatelů využívá poslední možnosti, jak zlepšit své hospodářské výsledky. Již nyní máte možnost si stáhnout daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob a daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob platné pro zdaňovací období roku 2007. Najdete zde také přiznání zpracovaná v excelu, která vám s výpočtem daně pomohou. Využijte také další formuláře ke stažení.
  • Nájemnictví je forma bydlení, která bude mít vždy nezastupitelnou úlohu díky flexibilitě a téměř nulovým vstupním nákladům. Pod pojmem nájemní bydlení se ovšem skrývá několik nejen cenově rozdílných způsobů bydlení. V naší nové abecedě si přečtete vše podstatné o tom jaká legislativa ho upravuje, co je charakteristické pro tržně stanovované a regulované nájemné, a kdy je nájem výhodný oproti vlastnictví.




Založte si mKONTOStop zbytečným poplatkům!
Chcete bankovní účet, na kterém peníze přibývají, nikoliv ubývají? Využijte služeb mBank a založte si mKONTO! Zřízení i správa mKONTA je zdarma, neplatíte žádné poplatky za příchozí či odchozí platby.

Mějte nad svými penězi nepřetržitou kontrolu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu!



Fintriky

už jen měsíc zbývá do příchodu nového roku s pořadovým číslem 2008. Již nyní je jasné, že společně s ním přijde celá řada změn, a to i díky schválené reformě veřejných financí. Desítky novelizací se projeví zejména v oblasti daňové. Právě nejdůležitějším reformním změnám jsme se věnovali v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Nejprve jsme se věnovali dani z příjmu fyzických osob, poté přišla na řadu superhrubá mzda, tématem čtvrtečního fintriku byly změny pro podnikatele a pátek patřil nepřímým daním, tj. spotřební dani a DPH.

 

Anketa

Reforma se kromě oblasti daňové výrazně dotkne i zdravotnictví. Od ledna 2008 budeme platit poplatek 30 korun za návštěvu lékaře, stejnou částku za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost. Zda tyto kroky pomohou vyřešit problémy českého zdravotnictví, na to jsme se ptali čtenářů v naší pravidelné anketě. A jaké byly odpovědi? 

  • ano, zamezí to zbytečnému plýtvání léky - 39 %
  • ne, postihne to sociálně slabé jedince - 61 %

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum